Αρσάκεια Ιωαννίνων
Είμαστε διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί! Κανένας άνθρωπος δεν είναι εντελώς ίδιος με κάποιον άλλο. Βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο, έχουμε κοινά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ορθή κατανόηση και αποδοχή τής διαφορετικότητας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία.
Αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο τού προγράμματός μας «Ο κόσμος των συναισθημάτων» τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων επεξεργάστηκαν παραμύθια και μύθους για τη διαφορετικότητα.
Έχοντας ήδη συζητήσει και εστιάσει στις διαφορές και ομοιότητες των ανθρώπων κατασκεύασαν πίνακες αναφοράς με τα κοινά ή μη χαρακτηριστικά τους.
Έπαιξαν, επίσης, παιχνίδια κατανόησης τής έννοιας τής διαφορετικότητας. Επιλέγοντας, λοιπόν, ο καθένας το δικό του κουκουνάρι, το παρατήρησαν καλά βρίσκοντας κάποια στοιχεία που πιθανώς να το ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Έπειτα, τοποθετήθηκαν όλα μαζί σε ένα κουτί και προσπάθησε το κάθε παιδί να ξαναβρεί το δικό του, αναφέροντας το χαρακτηριστικό που το διαφοροποίησε από τα άλλα.
Στη συνέχεια, κατασκεύασε το κάθε παιδί τη δική του ταυτότητα με το δαχτυλικό του αποτύπωμα με σκοπό να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη μοναδικότητα τους.
Προσέγγισαν, εξάλλου, την έννοια τής διαφορετικότητας μέσα από την τέχνη δημιουργώντας ατομικά κολλάζ, συνθέτοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου από περιοδικά.
Τέλος, εισάγοντας τις άλλες μορφές διαφορετικότητας - ιδιαιτερότητας στους ανθρώπους, προβλήθηκαν εικόνες από παιδάκια με διάφορες μορφές αναπηρίας.
Τα νήπια εξέφρασαν τις δικές τους γνώσεις και σκέψεις τις οποίες καταγράψαμε σε χαρτί και έπειτα από συζήτηση έγινε βιωματική κατανόηση τής ιδιαιτερότητας αυτών των ανθρώπων μέσα από διάφορες ασκήσεις και με ποικίλους τρόπους.