Εκτύπωση

«Χριστούγεννα σημαίνουν παιχνίδι» ήταν το σύνθημα των μαθητών τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων μέχρι και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 που ολοκληρώθηκαν οι χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στο Σχολείο.

Πιο αναλυτικά, τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία τής Γέννησης τού Χριστού, ήθη και έθιμα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο αλλά και παραμύθια σχετικά με τα Χριστούγεννα, μέσα από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν.

Διαθεματικές δραστηριότητες SHTEAM και Ρομποτικής
Φέτος η χρήση τής εκπαιδευτικής μεθόδου SHTEAM και η χρήση των ρομπότ-ποντικιών οδήγησαν σε διαφορετικές δράσεις για την εορτή των Χριστουγέννων.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων καλλιεργώντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες έφτιαξαν μια απλή πίστα εμπνευσμένη από το παραμύθι τού Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» και προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά τής ιστορίας να βρουν ξανά τις φωνές τους...

Ακόμη, τα παιδιά συμμετείχαν τόσο σε γλωσσικές όσο και σε μαθηματικές δραστηριότητες.
Ένας "μπισκοτάνθρωπος" γεμάτος γράμματα μπερδεμένα προκάλεσε τα παιδιά να βρουν λέξεις σχετικές με τα Χριστούγεννα, ενώ ένα "μαγικό καλάθι γεμάτο αστέρια και ζαχαρωτά" έφερε σε μια πρώτη επαφή τα παιδιά με την πράξη τής πρόσθεσης.

Λαϊκή παράδοση και έθιμα
Από αυτή τη διαδρομή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ήθη και έθιμα τής χώρας μας σχετικά με τα Χριστούγεννα.
Οι μαθητές μας γνώρισαν μέσα από ψηφιακές δραστηριότητες έθιμα των Χριστουγέννων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και στόλισαν με χαρά το χριστουγεννιάτικο δέντρο τής τάξης γεμίζοντας την αίθουσα με τις χαρούμενες φωνές τους  που έψαλαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πράξη Αγάπης
Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων έδειξαν την αλληλεγγύη τους για τους συνανθρώπους τους οργανώνοντας μια Πράξη Αγάπης με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Η πράξη αυτή περιελάμβανε τη δημιουργία χειροποίητων ημερολογίων για τη χρονιά που έρχεται και την πώλησή τους στους γονείς τους, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Παραλαβή χριστουγεννιάτικων δώρων
Τέλος, δεν θα μπορούσαν ούτε φέτος να λείπουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά.
Κάρτες, στολίδια και χιονόμπαλες, κατασκευασμένες από τα ίδια τα παιδιά, τοποθετήθηκαν σε διακοσμημένες τσάντες μεταφέροντας στους μικρούς μαθητές λίγη από τη μαγεία τής γιορτής αυτής.

Καλές γιορτές σε όλους!