Εκτύπωση
Μετά από τριήμερο απαιτητικό εθνικό διαγωνισμό, οι μαθητές Παναγιώτης Παπαναγιώτου, από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης, και Αναστάσης Ποτόλιας, από το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης επελέγησαν, μεταξύ μαθητών από διάφορα σχολεία τής Ελλάδας, ως μέλη τής εθνικής αποστολής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 71η Διεθνή Συνδιάσκεψη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στο Άμστερνταμ. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε από 2 έως 10 Νοεμβρίου 2012.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων τού Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου, όπου οι μαθητές, χωρισμένοι σε επιτροπές, καλούνται να διαλεχθούν, να αντιπαρατεθούν και να συμβιβαστούν, αν χρειαστεί, επί συγκεκριμένων θεμάτων. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η Αγγλική.
Η ελληνική αποστολή κλήθηκε στη δεκαήμερη αυτή συνδιάσκεψη και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις επιτροπές να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας σήμερα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αποστολή απάντησε με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στις πέντε καλύτερες τής Ευρώπης, τόσο για την αρτιότητα τής ακαδημαϊκής προετοιμασίας των θεμάτων όσο και για την προσωπικότητα και την ομαδοσυνεργατική δεινότητα των μελών της.
Τα θέματα τού συνεδρίου ήταν: Η κατάρρευση τού τραπεζικού συστήματος και προτάσεις για τη βελτίωσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Ανεργία των νέων, Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, Μέτρα για την αύξηση τής αγροτικής παραγωγής χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι φυσικές πηγές, Νεανική επιχειρηματικότητα, Η χρήση βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών και η ελευθερία τής έρευνας, Συνταγματική αναθεώρηση, Επαναπροσδιορισμός των μέτρων για την κλιματική αλλαγή και αγορά των ρύπων.
Την ευθύνη τού προγράμματος είχε η συντονίστρια Αγγλικών των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Ασπασία Κοντογιάννη, η οποία συνόδευσε την εθνική αποστολή στην Ολλανδία.



Πάνος Παπαναγιώτου στην ολομέλεια
 


 
Οι νέοι της Ευρώπης ενωμένοι τραγουδούν το "Imagine"