Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Μαθητές από τα Αρσάκεια ‒ Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού, Εκάλης, Πάτρας και Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην Η΄ Διαρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου, που διοργανώθηκε για 8η συνεχή χρονιά από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Μαρτίου 2015.

Οι Συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους εκκολαπτόμενους νεαρούς ρήτορες να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις επικοινωνιακές και τις γλωσσικές δεξιότητές τους, αλλά και να βιώσουν την αξία τής γόνιμης και πολιτισμένης αντιπαράθεσης, αρθρώνοντας σαφή και τεκμηριωμένο λόγο, μέσα σε ένα χαρούμενο, φιλικό και νεανικό κλίμα.

Διακόσιοι εξήντα (260) μαθητές από 13 Σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) τής Φ.Ε. έλαβαν μέρος στο ομαδικό ρητορικό αγώνισμα των Διττών Λόγων και στα ατομικά αγωνίσματα τού Προτρεπτικού Λόγου, τού Αυθόρμητου Λόγου και τής Νοηματικής Ανάγνωσης.

Πενήντα επτά (57) καθηγητές των Αρσακείων, διαφορετικών ειδικοτήτων, και σαράντα εννέα (49) απόφοιτοι των Σχολείων τής Αθήνας, τής Θεσσαλονίκης και τής Πάτρας συμμετείχαν ως κριτές των αγώνων και συνέβαλαν σημαντικά στην ομαλή διεξαγωγή τους.

Κλικ στην εικόνα για να δείτε 47 φωτογραφίες από την Η΄ Διαρσακειακή Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου


Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 οι αγώνες διεξήχθησαν στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, όπου ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί και ημιτελικοί γύροι των αγωνισμάτων. Οι αγώνες ήταν ανοιχτοί στο κοινό.

Κατά τους ημιτελικούς γύρους των αγωνισμάτων αγωνίστηκαν για τον τελικό

α) οκτώ μαθητές από τα γυμνάσια και οκτώ μαθητές από τα Λύκεια ανά ατομικό αγώνισμα

β) τέσσερεις ομάδες Διττών Λόγων από τα γυμνάσια και τέσσερεις ομάδες από τα Λύκεια, αποτελούμενες από τρεις μαθητές διαφορετικών Σχολείων (κατόπιν κλήρωσης) η κάθε μία.

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί γύροι όλων των αγωνισμάτων και η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων στη Στοά τού Βιβλίου, παρουσία όλων των μαθητών που συμμετείχαν στους Αγώνες, γονέων και πολυπληθούς κοινού.

Στην τελετή λήξης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος τόνισε την παιδαγωγική σημασία τής συμμετοχής των μαθητών στους Αγώνες Προφορικού Λόγου και εξήρε το ποιοτικό έργο των εκπαιδευτικών καθώς και τη συμβολή των γονέων. Στη συνέχεια βράβευσε τους νικητές, ευχαρίστησε τους συντελεστές τής διοργάνωσης, συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελούν οι κ. Σ. Γρατσία, Γ. Κωνσταντακάκης, Ειρ. Τσαγκαράκη, από τα Σχολεία τής Αθήνας, και Β. Βαβαρούτσος, Β. Δεμίρη, από τα Σχολεία τής Θεσσαλονίκης, καθώς και την κ. Χρύσα Παπουτσάκη, υπεύθυνη των Ρητορικών Αγώνων. 

Οι Ρητορικοί Αγώνες στέφθηκαν από επιτυχία και η τελετή έκλεισε με την υπόσχεση όλων, μέσα σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης, να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή που αναδεικνύει τη στενή σύνδεση Λόγου, Πολιτισμού και Δημοκρατίας και να συναντηθούν και πάλι την επόμενη χρονιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης κ. Σέκερης, ο Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φ.Ε. κ. Σωτήριος Γκλαβάς, εταίροι τής Φ.Ε., Συντονιστές, Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς.