Εκτύπωση
Την Πέμπτη, 19 Απριλίου και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε  με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων (1948-2018) από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ρόλο που η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα γνωρίζει πώς να αγωνίζεται έντιμα για την προάσπισή τους παγκοσμίως. 

Πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights». 

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με ομιλίες του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, της Προέδρου του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ενώ παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Προγράμματος «Speak truth to power» κ. John Heffernan ως εκπροσώπου της Προέδρου του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κ. Kerry Kennedy.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν (ως εισηγήσεις, δρώμενα, poster, εκθέσεις έργων) συνολικά 134 εργασίες που εκπονήθηκαν από τους μαθητές υπό την επίβλεψη 200 περίπου εκπαιδευτικών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν:
Το Συνέδριο παρακολούθησαν 2.300 μαθητές, καθηγητές, γονείς και προσκεκλημένοι.

info panarsakeiako6

Το τίμησαν με την συμμετοχή τους ως Προεδρεύοντες των  Συνεδριών 17 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων: 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε  με μορφή παράλληλων συνεδριών στο Θέατρο, το Αμφιθέατρο Α΄, το Αμφιθέατρο Β΄ και το Σπουδαστήριο της Εκάλης, καθώς και με βιωματικά εργαστήρια και εκθέσεις εικαστικών. Τις συνεδρίες και τα εργαστήρια παρακολούθησαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Φ.Ε. και τα φιλοξενούμενα σχολεία, γονείς καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών των σχολείων μας.

Την γενική εποπτεία του Συνεδρίου είχε ο πρόεδρος της Φ.Ε., Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Συμμετείχαν, επίσης, όλα τα μέλη της Εποπτείας (Η Επόπτρια και οι συντονιστές ειδικοτήτων) και της Διοίκησης των Σχολείων (Διευθυντές, Υποδιευθυντές), μέλη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, του Τμήματος Προγραμμάτων Ανάπτυξης, του Τμήματος Απογευματινών Ομίλων και του Τμήματος Μηχανογράφησης της Φ.Ε., καθώς, φυσικά, και το σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού των Σχολείων μας.

Το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, με τη βαθιά επίδραση που είχε σε όσους συμμετείχαν σε αυτό αλλά και με τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτό από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αποτελεί μία ακόμη ιδιαίτερα επιτυχημένη παρέμβαση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας.