Εκτύπωση
Με θέμα «Οικογένεια – Γονείς: “Πρωταγωνιστική” συνιστώσα στη λειτουργία τού σύγχρονου σχολείου. Κάποιες σκέψεις για την ψυχοπαιδαγωγική διαχείρισή τους!» μίλησε στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού ο Γενικός Γραμματέας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Ι. Ν. Παρασκευόπουλος. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 9.30-12.30, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.

Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής της Ψυχολογίας αναφέρθηκε στα διαφορετικά ψυχολογικά προφίλ των γονέων και στις επιδράσεις που τα προφίλ αυτά έχουν όχι μόνο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά και στις σχέσεις που οι γονείς αναπτύσσουν με το σχολείο τού παιδιού τους. Ο κ. Παρασκευόπουλος εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει για την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία τού παιδιού – αλλά ακόμα και για τις σχολικές του επιδόσεις – η συστηματική και οργανωμένη επικοινωνία τού γονέα με τους εκπαιδευτικούς, η ενεργός συμμετοχή του στα σχολικά δρώμενα και η ανταλλαγή πληροφόρησης σχετικά με τα μαθησιακά χαρακτηριστικά του παιδιού. Παράλληλα, επεσήμανε τα βασικά επαγγελματικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος καλείται, πέρα από το αμιγώς διδακτικό του έργο, να καθοδηγήσει υπεύθυνα τον γονέα, να τον ενισχύσει στο παιδευτικό του έργο, να τον υποστηρίξει κατάλληλα προκειμένου να μπορέσει εκείνος να υποβοηθήσει αποτελεσματικά τη μαθησιακή προσπάθεια του παιδιού του.

Αναφερόμενος στην εξειδικευμένη Συμβουλευτική-Ψυχολογική Υπηρεσία που λειτουργεί στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε τον πολύτιμο ρόλο που έχει η Υπηρεσία στη διακριτική και υπεύθυνη υποστήριξη των παιδιών, των γονέων και των κηδεμόνων τους, οι οποίοι προστρέχουν σε αυτήν προκειμένου να υποστηριχθούν σε πολυάριθμα θέματα που αφορούν σε σύνθετα μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών και των εφήβων που φοιτούν στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Ο κ. Παρασκευόπουλος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων να ενισχύσουν τον παιδοψυχολογικό τους οπλισμό, να εκσυγχρονίσουν τις παιδευτικές τους στρατηγικές και να συνεισφέρουν δημιουργικά στη διαμόρφωση σχέσεων αγαστής συνεργασίας του σχολείου με τους γονείς των μαθητών.

Για την υποστήριξη αυτού του στόχου, το υλικό της ομιλίας του κ. Παρασκευόπουλου, μαζί με εκτενές υποστηρικτικό υλικό, έχει αναρτηθεί σε πλήρως ανεπτυγμένη μορφή στο e-arsakeio.gr.

Η Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά, αναφερόμενη στην ομιλία του κ. Παρασκευόπουλου και απευθυνόμενη στο πολυπληθές ακροατήριο, παρατήρησε: «Το ίδιο το βαθύτατα παιδευτικό μας έργο, με τις πολυσήμαντες επιδράσεις που έχει επάνω στο μυαλό και την προσωπικότητα των μαθητών μας, μάς υποχρεώνει να ανασκάπτουμε από καιρού εις καιρόν τον ίδιο μας τον εαυτό, για να βλέπουμε με βλέμμα καθαρό τις ανθρώπινες ατέλειές μας, τις δυνατότητές μας, τις προοπτικές μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να βελτιωνόμαστε, να ανεβαίνουμε σκαλοπάτια στην κλίμακα της ωριμότητας, της πνευματικής, ψυχικής και συναισθηματικής μας ανέλιξης. Και είμαστε, επιτρέψτε μου να πω, τυχεροί που στα Σχολεία μας έχουμε τον ειδικό δάσκαλο, τον έμπειρο παιδαγωγό και ψυχολόγο που μας βοηθά να επιχειρούμε αυτή την τόσο απαραίτητη για την αυτοσυνειδησία μας εμβάθυνση στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, στον δικό μας ψυχικό κόσμο.»

IMG 20180905 WA0007


IMG 20180905 WA0007