Εκτύπωση


Summer School 2019: Φ.Ε. - CERN και ΕΜΠ μαζί!

Στο πλαίσιο τής συνεργασίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) και το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών), σαράντα (40) μαθητές των Σχολείων μας συμμετείχαν στο Summer School που οργανώθηκε για πρώτη φορά από τα Αρσάκεια Σχολεία σε συνεργασία με επιστήμονες τού CERN και του ΕΜΠ στα σχολεία τής Εκάλης.

Το πρόγραμμα με τίτλο “Η σύγχρονη φυσική και οι μηχανές τού μέλλοντος” διήρκεσε από Δευτέρα 24 Ιουνίου – Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019. Στο χρονικό αυτό διάστημα οι μαθητές συμμετείχαν καθημερινά (από τις 09:30 έως τις 16:30) σε όλες τις εργασίες των σεμιναρίων, τις δραστηριότητες και τα workshops.



sticker gocern withdate 02

Επιστημονική επιτροπή

Οργανωτική επιτροπή


Βιογραφικά εισηγητών 

pdfMarco_Battaglia_CV.pdf
pdfEvangelos_Gazis_CV.pdf
pdfJohn_Apostolakis_CV.pdf
pdfNick_Tracas_CV.pdf
pdfEmmanuel_Tsesmelis_CV.pdf

CERN: ταξίδι στην αρχή του κόσμου

Σε μία υπόγεια σήραγγα στα γαλλοελβετικά σύνορα «κρύβεται» ακόμα ένα σπάνιο επίτευγμα της ανθρώπινης επιστήμης. Ο νέος υπερεπιταχυντής LHC θα μας οδηγήσει με την «κάψουλά» του 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι τις απαρχές της γέννησης του Σύμπαντος.

Αιτία ύπαρξης του CERN είναι η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη φύση. Τι είναι η ύλη και από πού προέρχεται; Πώς συγκρατούνται τα σωματίδια μεταξύ τους για να σχηματίσουν άτομα, αστέρια, γαλαξίες ή ανθρώπινα όντα;

Όλοι όσοι ασχολούνται με τη Φυσική, υποστηρίζουν ότι τα πειράματα που διεξάγονται στο CERN, θα προσφέρουν απαντήσεις σε προβλήματα που βασανίζουν τόσο τη σύγχρονη Φυσική επί δεκαετίες, όσο και ερμηνείες σε φιλοσοφικά ερωτήματα που έχουν τεθεί εδώ και χιλιετίες.
gocernshool green 01 01
Από την επιστήμη των υλικών μέχρι και την τεχνολογία των υπολογιστών, η Φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο ερευνητικό κέντρο. Κύριος εξοπλισμός του CERN είναι οι επιταχυντές των σωματιδίων και οι ανιχνευτές, που αξιολογούνται ως τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα φυσικό Werner Heisenberg, τον εισηγητή της κβαντομηχανικής, η σύγχρονη Φυσική πλησιάζει ή μάλλον επαναφέρει την ερμηνεία του Ηράκλειτου για τον κόσμο, καθώς εάν το π
ρ, ως πρωταρχικό στοιχείο δημιουργίας του Σύμπαντος, νοηθεί ως ενέργεια, τότε οι απόψεις του μεγάλου Εφέσιου φιλοσόφου, απηχούν λέξη προς λέξη όχι μόνον τις σύγχρονες αντιλήψεις της Φυσικής αλλά και τις τάσεις στις οποίες φαίνεται να καταλήγουν τα πειράματα του CERN για την αναζήτηση του σωματιδίου του Θεού.


Πληροφορίες

Δείτε το πρόγραμμα με τίτλο “Η σύγχρονη φυσική και οι μηχανές του μέλλοντος” 


 gocern afisa2 720x1024