Εκτύπωση

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ψηφιακής 41ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος κατά την οποία μαθητές από διάφορα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, σε ρόλο ευρωβουλευτή, κρίθηκαν επί τρεις μέρες από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων για τις ικανότητές τους να διαλέγονται, να αντιπαρατίθενται, να συμβιβάζονται και να δουλεύουν ομαδικά στο πλαίσιο της προσομοίωσης των συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι δύο πρώτες θέσεις της εθνικής ομάδας για το Ευρωκοινοβούλιο Νέων είναι από το Αρσάκειο!

Οι συμμετέχοντες, κατανεμημένοι σε 10 επιτροπές, κατέληξαν σε 10 ψηφίσματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας.

Οι επιτροπές

ORDER OF THE DEBATES

Τα θέματα επί των οποίων βγήκαν τα ψηφίσματα (resolutions)

Η κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων κ. Luke MOYNAN (UK) ως Πρόεδρο, κ. Giko GOZALISHVILI (GE), κ. Joao SILVA (PT/GR), κ. Juliana WONG (FI) και κ. Kirsten YOUNG (DE) συνεδρίασε μετά το πέρας των εργασιών και αποφάσισε την επιλογή των παρακάτω πέντε (5) μαθητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και το ΕΚΝΕ στην ερχόμενη 95η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, η οποία θα λάβει χώρα στη Λευκωσία της Κύπρου, στα τέλη του καλοκαιριού του 2021.

Η διάκριση των Αρσακείων Σχολείων

Οι δύο από τους πέντε μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 95η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Κύπρο προέρχονται από τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία και συγκεκριμένα:

Α’ Αρσάκειο - Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης: ο μαθητής Βασίλειος Αποστόλου (1ος) με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ασπασία Κοντογιάννη, η οποία έχει διακριθεί επανειλημμένως στο ΕΚΝΕ και κατέχει μετά από διαγωνισμό θέση στο εκπαιδευτικό συμβούλιο του σώματος (η μόνη Ελληνίδα εκπαιδευτικός), και την κ. Πολυξένη Κουτσιλιέρη.

Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού: ο μαθητής Σπυρίδων Ζερβός (2ος) με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Χριστίνα Αλεβίζου.

Επιπλέον, επιλέχθηκαν με φθίνουσα σειρά κατάταξης είκοσι πέντε (25) ακόμη συμμετέχοντες για τη στελέχωση άλλων αποστολών του ΕΚΝΕ σε Διεθνή Φόρα καθώς και περιφερειακές και Εθνικές Συνόδους άλλων Εθνικών Επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε όλη την Ευρώπη ή σε αντικατάσταση των πρώτων πέντε σε περίπτωση κωλύματος αυτών. Μεταξύ αυτών οι μαθητές Μαρία-Εμμανουέλα Νίκα (Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού / Κλασικό), με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αλεβίζου, και Ιωάννα Μαργέτα (Β’ Αρσάκειο - Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης), με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Πολυξένη Κουτσιλιέρη. Οι μαθήτριες πέτυχαν σειρά κατάταξης 3 και 5 αντίστοιχα ανάμεσα στους 25 μαθητές!

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις υπεύθυνες καθηγήτριες που σε καιρούς χαλεπούς δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών των Αρσακείων.