Εκτύπωση

Οι μαθητές των Αρσακείων παρακολούθησαν διαδικτυακά τη Βραδιά του Ερευνητή που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ομάδες μαθητών με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους παρουσίασαν σε βίντεο κατασκευές και πειράματα που εντυπωσίασαν.

 bradia ereunhth

Μαθητές κατασκεύασαν ρομποτικό χέρι!

To Αρσάκειο Γυμνάσιο και το Αρσάκειο Λύκειο Ιωαννίνων συμμετείχαν διαδικτυακά εφέτος για πρώτη φορά στην Βραδιά του Ερευνητή με ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου και υπεύθυνους καθηγητές τους Νικόλαο Λαδιά (Πληροφορικής), Μιλτιάδη Σγουρίδη (Θεολόγο) και Αικατερίνη Τάτση (Φυσικό), παρουσιάζοντας την εργασία με τίτλο «Το ρομποτικό χέρι… μάς λύνει τα χέρια». Στόχος της εργασίας ήταν η κατασκευή  και η λειτουργία ενός ρομποτικού χεριού με χρήση μικροεπεξεργαστή Arduino. Γιατί όμως ένα ρομποτικό χέρι; Τα ρομποτικά μέλη πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως, ως τεχνητά μέλη, στα χειρουργεία για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, στην συλλογή απορριμμάτων κ.ά.

Την εντυπωσιακή κατασκευή καθώς και αναλυτικά όλα τα στάδια κατασκευής του ρομποτικού χεριού εξηγούν μαθήτριες του Αρσακείου Ιωαννίνων στο παρακάτω βίντεο.

Εντυπωσιακά πειράματα Χημείας

 Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν εντυπωσιακά πειράματα Χημείας στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας κ. Γεωργίας Στεφανίδου και τη συμβολή του παρασκευαστή του Σχολείου κ. Δημητρίου Μπατγίδη. Τα πειράματα βιντεοσκοπήθηκαν από τους υπεύθυνους της «Βραδιάς του Ερευνητή» και παρουσιάστηκαν την ημέρα της εκδήλωσης από το κανάλι της δράσης. Το βίντεο έχει τον παιγνιώδη τίτλο: «Πειράματα χημείας, μαθητές επιδεικνύουν τις γνώσεις τους! Προσοχή, μην τα προσπαθήσετε στο σπίτι!»

«Παγωμένες αλχημείες»!

Εντυπωσιακά πειράματα στα οποία συμμετέχουν υπό κανονικές συνθήκες μαθητές του Β’ Αρσακείου  Λυκείου Ψυχικού παρουσίασε η καθηγήτρια Χημείας κ. Ευγενία Κουτσούρη μέσα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε επίσης στον ιστότοπο της Βραδιάς του Ερευνητή και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω. Το βίντεο φέρει τον τίτλο «Παγωμένες αλχημείες: Πειράματα με Υγρό Άζωτο»!

Τι είναι η Βραδιά του Ερευνητή

Η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται με εξαιρετική επιτυχία για 7 συνεχή έτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ερευνητική ομάδα της Καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 ‘ARESAttractive RΕsearchers in the Spotlight’ με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Στην Βραδιά του Ερευνητή παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά  επιτεύγματα από ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίων της χώρας, Ερευνητικών Κέντρων, νεοφυών επιχειρήσεων και σχολείων.

Η εξαιρετικά σημαντική αυτή εκδήλωση για την επιστήμη και την έρευνα πραγματοποιήθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών αποκλειστικά διαδικτυακά στις 27 Νοεμβρίου 2020 από τις 8:15 το πρωί έως και τις 20:15 το βράδυ. Τα video της εκδήλωσης έχουν αναρτηθεί στο κανάλι της Βραδιάς στο YouTube:  https://www.youtube.com/c/ntuaren/videos