Εκτύπωση

Τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών διοργανώνουν το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης των Συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών (Μodel United Νations - MUN) στις 5-7 Νοεμβρίου 2021. 10 πανεπιστημιακοί καθηγητές θα προλογίσουν τις εργασίες των Επιτροπών του Συνεδρίου.

 atsmun7a

Το Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 500 μαθητές και μαθήτριες από 20 χώρες εκπροσωπώντας ως "διπλωμάτες" 90 χώρες του κόσμου, θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Οι μαθητές όχι μόνο θα αποκομίσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα οφέλη αυτού του τύπου των συνεδρίων, αλλά και θα προετοιμαστούν για τη μετέπειτα φοιτητική και επαγγελματική ζωή τους συμμετέχοντας σε ψηφιακές δραστηριότητες. Το ATSMUN, το οποίο έχει λάβει Διεθνή Πιστοποίηση μετά από ετήσια αξιολόγηση από τον κεντρικό φορέα διοργάνωσης MUN στην Ευρώπη (THIMUN), θα διεξαχθεί στις 5-7 Νοεμβρίου 2021.

Το Συνέδριο λειτουργεί ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες των Επιτροπών τής Γενικής Συνέλευσης, τού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. Εκπαιδευτικός σκοπός τού Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα που αφορούν σε θέματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Κατά τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζητούν εκπροσωπώντας μια χώρα που δεν είναι η δική τους, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα θέματα συζητούνται στις διάφορες επιτροπές τού ΟΗΕ. Οι μαθητές μετατρέπονται σε διπλωμάτες και καλούνται να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω τού διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising).

Η επίσημη γλώσσα τού Συνεδρίου είναι η Αγγλική. Έτσι οι μαθητές βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, μαθαίνουν να σέβονται τον συνομιλητή και αποδέχονται τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου αφορά στον εκδημοκρατισμό, στην οικονομική κρίση, στους πολέμους και στην πανδημία με το ερώτημα «εάν η Τεχνολογία μπορεί να είναι η απάντηση». Τις επιτροπές του συνεδρίου θα προλογίσουν 10 Πανεπιστημιακοί Καθηγητές. Πιο συγκεκριμένα:

Επιτροπή Αφοπλισμού (Disarmament Committee)

Ειδική επιτροπή πολιτικής και Αποικιοποίησης (Special Political and Decolonization Committee)

Κοινωνική Ανθρωπιστική επιτροπή (Social Humanitarian Committee)

Νομική Επιτροπή (Legal Committee)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO World Health Organisation)

Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC Economic and Social Council)

Περιβαλλοντική Επιτροπή (UNEP Environmental Committee)

Ειρηνικές Χρήσεις του Εξωτερικού Διαστήματος (COPUOS Peaceful Uses of Outer Space Committee)

Φόρουμ νέων (YDF Young Delegates Forum)

Συμβούλιο Ασφαλείας (Security Counsil)

Διεθνές Δικαστήριο (ICJ)

 7thatsmun Banner 2a

Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με μαθητές από άλλες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνει τους νέους να αισθανθούν πολίτες τού κόσμου και να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι νέοι ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον! Άλλωστε, όπως είπε ο Γκαίτε: «Η τύχη των εθνών, σε οποιαδήποτε εποχή, εξαρτάται από τις ιδέες των νέων τους».

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα www.atsmun.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το MUN των Αρσακείων στα καλύτερα του κόσμου και με... τη βούλα!