Εκτύπωση
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Μαρίας Καντάνη και τής καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Φανής Μαγκανάρη, ξεκίνησαν και επίσημα τη συμμετοχή τους στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Mission X: Train Like an Astronaut".
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού σε όλο τον κόσμο, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη θετικών στάσεων και συνηθειών σε θέματα άσκησης και διατροφής, με το σύνθημα «Προπονήσου σαν αστροναύτης» ("train like an astronaut"). Αποτελεί συνδημιουργία τού Πανεπιστημίου τού Buffalo και τής NASA και αναπτύχθηκε με στόχο αφενός την καλλιέργεια επιστημονικών, τεχνολογικών και μαθηματικών δεξιοτήτων και αφετέρου την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση τής παιδικής άσκησης και την πρόληψη τής παιδικής παχυσαρκίας.
Πρόκειται για ένα διακεκριμένο πρόγραμμα που έχει ήδη τύχει μεγάλης αποδοχής από μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τον κόσμο. Το 2015 συμμετείχαν 28 χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των μαθητών που ενεπλάκησαν άγγιξε τις 40.000.
Μέσα από την ομαδική συμμετοχή τους, οι μαθητές μαθαίνουν βασικές αρχές σωστής άσκησης και διατροφής. Τα παιδιά συναγωνίζονται για την απόκτηση πόντων με την ολοκλήρωση αποστολών και έτσι αυξάνουν τη δύναμη, την αντοχή, την ισορροπία και την ικανότητα συντονισμού τους, μιμούμενα την προετοιμασία και τον τρόπο διαβίωσης των αστροναυτών.
Επιπλέον, επιδιώκεται η κατανόηση βασικών αρχών που αφορούν στην επίδρασή τής άσκησης και τής διατροφής στη λειτουργία τού ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και η καλλιέργεια τής επιστημονικής και κριτικής σκέψης των παιδιών.
Παρακολουθήστε το βίντεο για να χαρείτε μαζί μας τις «διαστημικές» δραστηριότητες με τις οποίες  οι μαθητές γιόρτασαν την αρχή τής διαδρομής τους… «στο άπειρο, κι ακόμα παραπέρα»!