Αρσάκεια Πατρών
Η μαθήτρια τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών Μαριάμ-Ελένη Δανελάτου κατέκτησε το 1ο βραβείο στην κατηγορία "Γραπτό κείμενο" στον 21ο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Υπάρχουμε μαζί».
Τον Διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο τού 2018, διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης Νέων.
Σε αυτόν μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα κλήθηκαν να εκφράσουν δημιουργικά τη γνώμη, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους για το τι σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά η συνύπαρξη σε έναν κόσμο που φέρνει «μαζί» τους πρόσφυγες με τις κοινότητες υποδοχής. Μαζί στο σχολείο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, μαζί στις νέες εμπειρίες που φέρνει κάθε νέο ξεκίνημα.
Πάνω από 1.000 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, συμμετείχαν στον εφετινό Διαγωνισμό. Σε 30 πόλεις τής χώρας, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τη Σάμο μέχρι την Πρέβεζα, παιδιά από 130 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων μαθητές Εσπερινών σχολείων, Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, δούλεψαν, σε ομάδες είτε ατομικά, παρουσιάζοντας γραπτά κείμενα, αφίσες, κόμικς, βίντεο και φωτογραφίες. Από αυτούς τα πρώτα βραβεία απέσπασαν συνολικά 63 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές τής χώρας, που ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, σκέφτηκαν πρωτότυπα μηνύματα «μιλώντας» για έναν κόσμο που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας, πέρα από καταγωγή, θρησκεία, αναπηρία ή τραυματικές εμπειρίες, να υπάρχουμε «μαζί».
Τους μαθητές τού Αρσακείου που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό καθοδήγησε η δασκάλα τους κ. Ολυμπία Παπούλια.


12844

Ακολουθεί το βραβευμένο κείμενο τής μαθήτριας και τα επίσημα αποτελέσματα τού Διαγωνισμού, εδώ