Αρσάκεια Πατρών

Η Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Ελλάδος και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών οργάνωσαν ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1, η οποία υλοποιήθηκε στην Εστία Επιστημών με απόλυτη επιτυχία.

Εκπαιδευτικοί σχολείων από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, που υλοποιούν προγράμματα Erasmus+ KA1, συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είχαν προγενέστερη εμπειρία στο πρόγραμμα, και παρουσίασαν εμπειρίες, ιδέες, πρακτικές και τις ιδιαίτερες κουλτούρες από διάφορα ευρωπαϊκά σχολεία.

Πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος για την αξιοποίηση αυτής τής διάχυσης στις σχολικές κοινότητες και στην κοινωνία ευρύτερα, με την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κ. Σπυρίδωνα Παπαδάκη, Οργανωτικού Συντονιστή τού ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) Δυτικής Ελλάδας, Δημήτριου Ζησιμόπουλου, Αναπληρωτή Οργανωτικού Συντονιστή τού ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας, Αθανασίας Μπαλωμένου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ03, προέδρου τής Ομάδας Εργασίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τού ΠΕΚΕΣ, Παναγιώτη Παπαδούρη, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 και μέλους τής Ομάδας.Εργασίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΕΚΕΣ, καθώς και των εκπροσώπων Πανεπιστημίων, που τίμησαν με την παρουσία τους το προεδρείο τής συνάντησης, κ. Δημήτριου Μούρτζη, καθηγητή τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών Πανεπιστημίου Πατρών, Βίκυς Μαράτου, ερευνήτριας και διαχειρίστριας Ευρωπαϊκών Έργων, μέλους τής ομάδας DAISSy τού ΕΑΠ (Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου) και Ιωάννη Χριστόπουλου, Συντονιστή Φιλολόγων των Αρσακείων -Τοσιτσείων Σχολείων.
Η παρουσία τους, οι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων αλλά και η διαδραστική συζήτηση με τους συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές για όλους τους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο κ. Σπυρίδων Παπαδάκης, ως Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ, και η κ. Αθανασοπούλου Ευαγγελία, επικεφαλής τού τμήματος Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT, η οποία έκανε αναφορά στην υποστήριξη αυτής τής ευρωπαϊκή δράσης, καθώς και στην εκπαιδευτική καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στον Ευρωπαϊκό Χάρτη.

Πλήθος στελεχών τής εκπαίδευσης παρευρέθησαν στην ημερίδα και συμμετείχαν ενεργά στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αφομοίωση καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είχαν προγενέστερη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με τους πιο έμπειρους συναδέλφους τους σχετικά με τις δυνατότητες τού προγράμματος και να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus+ από την ορισμένη από το ΥΠΠΕΘ Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 2014-2020 τής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Έλενα Σαρλή, ενώ πληροφορήθηκαν και για τις επερχόμενες ημερομηνίες των πρακτικών εργαστηρίων Erasmus+, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας με την έναρξη τής νέας σχολικής χρονιάς.

Οι εισηγητές κατά κοινή ομολογία εντυπωσίασαν με τις παρουσιάσεις τους και τις εμπειρίες που μετέφεραν, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από τη ζεστή φιλοξενία τού χώρου τής Εστίας Επιστημών.

Συμμετείχαν με εισηγήσεις το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών, το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, το 5ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το Γυμνάσιο Λάππα, το Μουσικό Γυμνάσιο Αγρινίου, το Γυμνάσιο Ακράτας και το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Επίσης, από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών συμμετείχαν με εισηγήσεις οι κ. Ρηγοπούλου Σοφία, φιλόλογος, Ζαχαροπούλου Μαρία, καθηγήτρια Γαλλικών, Τερζή Ελένη, καθηγήτρια Γερμανικών, Ψήνας Αναστάσιος, φυσικός, και Βλαχοδημητρόπουλος Δημήτριος, βιολόγος.

Οργανωτικά υπεύθυνη τής ημερίδας από την πλευρά τής ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας ήταν η κ. Έλενα Σαρλή, Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος Δημήτριος, Διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνάσιου Πατρών.