Εκτύπωση
Η κ. Μαρία Καντάνη με υποτροφία που πήρε χάρη στη διάκριση τού Σχολείου μας για τη συμμετοχή τής Γ΄ τάξης στο διεθνές πρόγραμμα Mission-x: Train like an astronaut παρακολούθησε, από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, το Θερινό Σχολείο Space Awareness τής ISE (Inspiring Science Education Academy), το οποίο οργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, μέσα από διαδοχικά workshops, στόχευε στην ενσωμάτωση εκπαιδευτικών πρακτικών και δραστηριοτήτων με θέμα το διάστημα στο αναλυτικό πρόγραμμα με εφαρμογή τεχνικών ανακαλυπτικής μάθησης (inquiry-based techniques), καθώς και στη δημιουργία κινήτρων για ενασχόληση των μαθητών με την εξερεύνηση τού διαστήματος και τις εμπλεκόμενες επιστήμες.
Συνολικά συμμετείχαν 22 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη.
Τον Σεπτέμβριο τού 2016 συμμετείχε επίσης στο Citizen’s Debate, την πρώτη δημόσια συζήτηση (ντιμπέιτ) πολιτών για το διάστημα στην Ευρώπη.
Πρόκειται για την πρώτη διαβούλευση που διοργανώθηκε σε κάθε κράτος-μέλος τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).  Περισσότεροι από 1600 πολίτες, επιλεγμένοι έτσι ώστε να αποτυπώνεται η κοινωνικο-δημογραφική κατανομή τής χώρας τους, συζήτησαν για θέματα που αφορούν στο διάστημα σε μια ολοήμερη εκδήλωση. Για να συνοψιστούν τα αποτελέσματα των 22 κρατών σε μια πανευρωπαϊκή αναφορά, όλες οι δημόσιες συζητήσεις ακολούθησαν κοινές οδηγίες και απαντήθηκε το ίδιο σύνολο ερωτήσεων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διοργάνωσε τη δημόσια συζήτηση με σκοπό να λάβει υπόψη την άποψη των ενδιαφερομένων στη διαμόρφωση τού μελλοντικού του προσανατολισμού και τής ανάπτυξης τής στρατηγικής του. Οι 100 συνολικά Έλληνες συμμετέχοντες, μαζί με τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους, συνέβαλαν στη διαμόρφωση επιλογών που θα απαντούν σε θέματα κοινωνικών προκλήσεων, θα θέσουν το διάστημα στην υπηρεσία τους και θα επηρεάσουν τις επερχόμενες γενιές μέσα από τη διαστημική καινοτομία, την εξερεύνηση και τη διεθνή διαστημική συνεργασία.
Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2017 η κ. Μαρία Καντάνη συμμετείχε στην πρώτη ευρωπαϊκή τοπική εκδήλωση για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία SG[Greece] που διοργάνωσε το Space Generation Advisory Council (SGAC), στην Αθήνα.
Στόχος της διήμερης αυτής εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό η σημασία τής διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας και να διασυνδεθούν οι συμμετέχοντες με σημαντικές προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο τού Ιδρύματος Ευγενίδου πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση-ομιλία με θέμα «Οι δύο όψεις τής εξερεύνησης τού Διαστήματος: οι επανδρωμένες και οι ρομποτικές αποστολές».
Την εκδήλωση πλαισίωσαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο τής επιστήμης τού Διαστήματος:
 ο καθηγητής  Σταμάτιος Κριμιζής, μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών και επικεφαλής Διαστημικών Αποστολών τής
 NASA, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins
ο Luca Parmitano, αστροναύτης τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)
ο Παντελής Πουλάκης, μηχανικός Συστήματος Κίνησης τού Ρομποτικού Οχήματος ExoMars τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, η καθηγήτρια συμμετείχε, τέλος, ως μέλος τής ομάδας «Space Education», στο Space Generation Workshop τού SGAC, που πραγματοποιήθηκε στο α2-innohub με την υποστήριξη τού si-Cluster τής Corallia.
Στο πλαίσιο τού workshop οι 50 συνολικά συμμετέχοντες-φοιτητές και νέοι επαγγελματίες ενημερώθηκαν περαιτέρω για τον διαστημικό τομέα και κατέθεσαν τις ιδέες τους υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων επαγγελματιών που μοιράστηκαν μαζί τους τις γνώσεις και την εμπειρία τους.