Αρσάκεια Πατρών
Η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου  Λυκείου Πατρών Άννα Γιαπιτζή-Παπανδρέου συμμετείχε στο Συνέδριο Προσομοίωσης των εργασιών τής UNESCO, SimUnesCO (simulation of UNESCO in Corfu) που πραγματοποιήθηκε στις 25 έως 28 Αυγούστου 2016 στην Κέρκυρα.
Η UNESCO είναι οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για υγιή διάλογο μεταξύ πολιτισμών και λαών, βασισμένο σε αξίες και αρχές. Στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης, στην εξάλειψη τής φτώχιας, στην αειφόρο ανάπτυξη και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η UNESCO συμβάλλει στην επίτευξη των παραπάνω στόχων μέσω πέντε κυρίων προγραμμάτων: Εκπαίδευσης, Φυσικών Επιστημών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πολιτισμού, Επικοινωνίας και Πληροφόρησης.
Η μαθήτρια ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Στο συνέδριο αυτό συμμετείχα ως δημοσιογράφος στο Press Team. Ήταν, πραγματικά, μια πολύ διαφορετική και ταυτόχρονα απίστευτη εμπειρία σε σχέση με τα υπόλοιπα συνέδρια Ηνωμένων Εθνών που είχα λάβει μέρος. Έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα, όπως πώς να γράφεις ενδιαφέροντα άρθρα που θα προσελκύσουν αναγνώστες, να παίρνω συνεντεύξεις και να διεξάγω έρευνες με στατιστικά στοιχεία. Το πιο υπέροχο μέρος, όμως, ήταν οι φωτογραφίες που έπρεπε να βγάζω τους συμμετέχοντες. Είχα την ευκαιρία, έτσι, να γνωρίσω πολλούς καινούργιους ανθρώπους από τις επιτροπές, την οργανωτική επιτροπή και το Secretariat. Όπως συνειδητοποίησα, το Press Team θεωρείται η “χαρά τού συνεδρίου” καθώς συναναστρέφεται με όλους και προσπαθεί να κρατήσει τις αναμνήσεις ζωντανές για όλους τους συμμετέχοντες. Ίσως για αυτό ήταν ένα από τα πιο ωραία συνέδρια που έχω συμμετάσχει. Η αλήθεια είναι ότι μετά από αυτή την αξέχαστη εμπειρία η δημοσιογραφία και η φωτογραφία μού κίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και ίσως επιλέξω να ασχοληθώ με αυτά στο μέλλον».