Εκτύπωση

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, στο πλαίσιο του μαθήματος Εισαγωγή στις Αρχές τής Επιστήμης των Υπολογιστών, υποδέχτηκαν στην ψηφιακή τους τάξη τον κ. Ευάγγελο Δερματά, καθηγητή τού Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής τού Πανεπιστημίου Πατρών, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τής τεχνητής νοημοσύνης.

Το θέμα τής ομιλίας-συζήτησης με τους μαθητές ήταν η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο καθηγητής παρουσίασε προσομοιώσεις ρομπότ, τα οποία μαθαίνουν μόνα τους, χωρίς την παρέμβαση τού ανθρώπινου παράγοντα.

Ο προγραμματιστής δεν δίνει στα ρομπότ καμία πληροφορία σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν ή πώς πρέπει να αντιδράσουν σε πιθανά ερεθίσματα. Το ίδιο το ρομπότ εκτελεί κάποια διαδικασία εκατομμύρια φορές. Σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια μαθαίνει από τα λάθη του και επαναπροσδιορίζει τις παραμέτρους τής διαδικασίας. Δηλαδή επαναλαμβάνει την προσπάθεια μέχρις ότου τα καταφέρει...

Συγκεκριμένα, ο κ. Δερματάς παρουσίασε σε προσομοίωση παράδειγμα αυτοκινήτου-ρομπότ, το οποίο, μετά από πλήθος αποτυχημένων προσπαθειών, χωρίς να διαθέτει αισθητήρες όρασης και χωρίς την ανθρώπινη καθοδήγηση, μαθαίνει να οδηγεί ανακαλύπτοντας τη βέλτιστη διαδρομή και να παρκάρει με απόλυτη ακρίβεια!

Οι μαθητές παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συζήτησαν σχετικά με την αξιοπιστία των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία στις βιομηχανίες, καθώς και στις μεταφορές (π.χ. στην εταιρεία Amazon).

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου και Χρήστος Ζώτος.