Αρσάκεια Πατρών
Με την ολοκλήρωση τού προγράμματος υιοθεσίας τού Ρωμαϊκού Ωδείου τής πόλης τους, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών παρουσίασαν απόλυτη επιτυχία την τελική εκδήλωση το απόγευμα 12 Μαΐου 2016, στο ιστορικό κέντρο τής πόλης.
Η εκδήλωσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών, προσκεκλημένων αλλά και περαστικών από το σημείο εκκίνησης, το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στην πλατεία Γεωργίου.
Μετά το καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο καθηγητή τού προγράμματος θεολόγο κ. Σπύρο Σκιαδαρέση και την σύντομη αναδρομή στις δράσεις που προηγήθηκαν έως την τελική παρουσίαση, η υπεύθυνη τού τμήματος Πολιτιστικών Προγραμμάτων τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Ισμήνη Καβαλλάρη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.Στη συνέχεια οι μαθητές έψαλαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, υπό τη διεύθυνση τής μουσικού τού Σχολείου κ. Χαρίκλειας Λυμπεροπούλου, και αμέσως ξεκίνησαν εν πομπή την πορεία τους έως το Ρωμαϊκό Στάδιο, μέσω τής οδού Γεροκωστοπούλου, έχοντας ως συνοδούς πλήθος συμπολιτών τους. Ταυτόχρονα μαθητές διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια για τα σπουδαία ρωμαϊκά μνημεία τής Πάτρας.
Στο Ρωμαϊκό Στάδιο οι μαθητές παρουσίασαν τα μέρη του και τη χρήση του κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, τότε που οι ιαχές των θεατών δήλωναν θαυμασμό και αγωνία.
Τελικός σταθμός το Ρωμαϊκό Ωδείο, τού οποίου την υιοθεσία είχε αναλάβει το Αρσάκειο Γυμνάσιο. Εκεί Η κ. Γεωργία Μανωλοπούλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικής δράσης Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών/ΕΦΑΑ και μέλος τής κίνησης πολιτών «Διάζωμα», αναφέρθηκε στις δράσεις τής κίνησης σε πανελλήνιο επίπεδο και τη συνεργασία που είχε με το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, ευχόμενη τη συνέχισή της και σε άλλες δράσεις. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Αικατερίνη Γεωργίου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο μνημείο είναι ένας χώρος που συνεχίζει δυναμικά στις μέρες μας να παράγει πολιτισμό», καθώς και ότι «χρειάζεται μια άλλου τύπου βίωση τής κληρονομιάς μας, που δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γιατί δεν θα διαθέτουμε δραστική προστασία τής κληρονομιάς μας όσο κάθε Έλληνας πολίτης δεν θα είναι ένας συνειδητός ευαίσθητος και παθιασμένος φρουρός της». Κλείνοντας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθώς και τον κ. Σταύρο Μπένο για την όλη συνεργασία κατά τη διάρκεια τής χρονιάς.
Στη συνέχεια οι μαθητές ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους με τον δικό τους τρόπο στη ρωμαϊκή Πάτρα, εστιάζοντας στο Ρωμαϊκό Ωδείο και στην ιστορία του. Εξέφρασαν μέσα από τους στίχους τού Γιώργου Σεφέρη την αγωνία τους για το πώς η σύγχρονη Ελλάδα διαχειρίζεται την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Μέσα από το ποίημα τού Γιάννη Ρίτσου «Αρχαίο Θέατρο» στιγμάτισαν τον κάθε «ανύποπτο» Έλληνα που δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τη σημασία τού χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται. Ύμνησαν τέλος τον χώρο αυτό τού πολιτισμού με ένα σύντομο μουσικοκινητικό δρώμενο - αναπαράσταση των ολυμπιακών αγωνισμάτων και απέδωσαν μελωδικά το ποίημα τού Γιάννη Ρίτσου «Εδώ το φως», από τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα τής πικρής πατρίδας».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο τής αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου και την κ. Γεωργία Αλεξοπούλου, τμηματάρχη τής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Η συνυπεύθυνη καθηγήτρια τού πολιτιστικού προγράμματος κ. Χαρίκλεια Παλυβού διάβασε τον χαιρετισμό τού μέλους τού Δ.Σ. τής Φ.Ε. καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Βασίλειου Λαμπρινουδάκη, ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω έκτακτου κωλύματος.
Αμέσως τον λόγο έλαβε ο κ. Μπένος ο οποίος, φανερά συγκινημένος, επαίνεσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την όλη παρουσία τους, προτρέποντας όλους να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τους τη ζέση για τον πολιτισμό τής πατρίδας μας και υποσχόμενος ότι η συνεργασία που ξεκίνησε εφέτος θα έχει συνέχεια ουσιαστική και όχι τυπική.
Η Διευθύντρια τού Αρσακείου Γυμνασίου προσέφερε στον κ. Μπένο ένα Λεύκωμα των μνημείων τής Πάτρας, καθώς και το αναμνηστικό μπλουζάκι το οποίο τύπωσε το Αρσάκειο στο πλαίσιο τής δράσης. Μάλιστα αμέσως ο κ. Μπένος το φόρεσε και ζήτησε από τους μαθητές και τους καθηγητές να περάσουν όλοι μαζί στις κερκίδες τού Ωδείου για την αναμνηστική φωτογραφία.
Η υπεύθυνη των πολιτιστικών προγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επέδωσε στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμας τιμητικούς επαίνους και συνεχάρη έναν προς έναν όλους τους μαθητές για την εξαιρετική τους παρουσία.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος τής αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Αναγνωστόπουλος, ο εκπρόσωπος τού Μητροπολίτου Πατρών π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο εκπρόσωπος τού Δημάρχου Πατρέων κ. Τάκης Πετρόπουλος, ο τ. Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, η κ. Παναγιώτα Ψυχογιοπούλου, σχολική σύμβουλος, ο γνωστός δικηγόρος και λογοτέχνης κ. Βασίλης Λαδάς, ο ιδιαίτερα αγαπητός καθηγητής και λογοτέχνης κ. Κώστας Λογαράς, η Διευθύντρια τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών κ. Μαρία Τουλιάτου, ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών κ. Μάνος Πετράκης, πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και μαθητές.
Χορηγοί τής εκδήλωσης ήταν η εταιρεία υγρών καυσίμων Westenergy τού κ. Σπύρου Δήμου, η εταιρεία εστίασης ΙΖΙ τού κ. Σπύρου Δημόπουλου, η εταιρεία γεωργικών εργαλείων Γεωργαντά τού κ. Λεωνίδα Γεωργαντά και το φωτογραφείο Παύλος Ανθόπουλος. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα "Πελοπόννησος" και το pelop.gr, η εφημερίδα "Γνώμη" και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Alpha, Top FM και Rythnos.
Η κατά γενική ομολογία άψογη και ιδιαίτερα συγκινητική παρουσία των μαθητών οφείλεται στους εκπαιδευτικούς τού Σχολείου που δίδαξαν τα παιδιά και συγκεκριμένα στους κ. Χαρίκλεια Παλυβού (φιλόλογο), Γιούλη Δούβου (θεατρολόγο), Ευρώπη Λώλου (Φυσικής Αγωγής) και Χαρίκλεια Λυμπεροπούλου (Μουσικής).