Αρσάκεια Πατρών
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, Ημέρα Συγγραφέων, οι μαθητές τής Α΄ τάξεως τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τη γνωστή συγγραφέα κ. Λίνα Λυχναρά.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές, στο πλαίσιο του μαθήματος τής Νεοελληνικής Γραμματείας και υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Χαράς Παλυβού, επεξεργάστηκαν το λογοτεχνικό βιβλίο τής εν λόγω συγγραφέως «Το παιδί με τα δύο πρόσωπα» και φιλοτέχνησαν κολλάζ που τους ενέπνευσε το παραπάνω βιβλίο.
Η συνάντηση των μαθητών με τη συγγραφέα διήρκησε δύο διδακτικές ώρες κατά τις οποίες τα παιδιά έθεσαν τους προβληματισμούς τους και ακολούθησε μια εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση.
Η κ. Λίνα Λυχναρά ενθουσιάστηκε από τις ερωτήσεις των νεαρών αναγνωστών και από τη διεισδυτική κριτική τους ματιά.
Στο τέλος τής συνάντησης η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία των παιδιών και τους έδωσε την ηλεκτρονική της διεύθυνση με την υπόσχεση ότι πάντα θα είναι δίπλα τους να αφουγκράζεται και να συζητά τους εφηβικούς τους προβληματισμούς.
Οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα κ. Πάολα Καπριόλο με τη βοήθεια τής μεταφράστριας κ. Νιλέττας Πετροπούλου.
Το βιβλίο που επεξεργάστηκαν, υπό την καθοδήγηση τής φιλολόγου κ. Αικατερίνης Γεωργίου, «Με τα μάτια τού άλλου», αναδεικνύει τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, τη συμφιλίωση και την ενότητα πέρα από χρώματα, εθνικότητες, κοινωνικές ιδιαιτερότητες και προκαταλήψεις.
Είναι μια ιστορία που υπερασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπενθυμίζει την επίκαιρη αναγκαιότητα τής αλληλεγγύης, τής κατανόησης και τής ανεκτικότητας.
Ακολουθούν λίγα λόγια από τη συγγραφέα κ. Πάολα Καπριόλο:
"Εγώ είμαι αυτή που πρέπει να ευχαριστήσω εσάς. Η συνάντηση αυτή για εμένα ήταν τόσο όμορφη όσο και σημαντική. Όταν άκουσα ότι μετά την επεξεργασία τού βιβλίου μου " Με τα μάτια τού άλλου" οι μαθητές σας θα επιδιώξουν να γνωρίσουν προσωπικά τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη σας, είπα μέσα μου ότι άξιζε τον κόπο που έγραψα αυτό το βιβλίο. Μια τέτοια αντίδραση, τόσο σοβαρή και ώριμη, δεν έχω συναντήσει από άλλους νεαρούς αναγνώστες και είμαι βεβαία ότι σε αυτό έχετε συμβάλει κι εσείς οι καθηγητές τους.
Με την ελπίδα να σας ξαναδώ στην Ελλάδα σάς στέλνω έναν εγκάρδιο χαιρετισμό."