Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2015 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκονται τη Γαλλική ως β΄ ξένη γλώσσα παρακολούθησαν ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Γαλλικά με τίτλο «Le printemps des couleurs» («Η άνοιξη των χρωμάτων»). Την επιμέλεια τού προγράμματος είχαν η υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής κ. Φανή Τριπολιτσιώτου μαζί με την καθηγήτρια Γαλλικών κ.Όλγα Δασκαλοπούλου.
Οι μαθητές αρχικά επισκέφθηκαν τον κήπο τού Σχολείου στον οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν, να πιάσουν, να μυρίσουν διάφορα φυτά, δέντρα αλλά και καρπούς. Στη συνέχεια, μέσα από έντυπο υλικό στα Γαλλικά, αναγνώρισαν την ονομασία τους στη γαλλική γλώσσα και κατέταξαν τα φυτά σε τρεις κατηγορίες: πόες, θάμνους και δέντρα. Τέλος παρήγαγαν προτάσεις χρησιμοποιώντας τις ονομασίες των φυτών που είδαν σε συνδυασμό με τα χρώματα που ήδη έχουν διδαχθεί.
Έτσι οι μαθητές με βιωματικό τρόπο ήρθαν σε επαφή με τη φύση, έμαθαν λεξιλόγιο το οποίο και χρησιμοποίησαν στον προφορικό λόγο και δημιούργησαν ολοκληρωμένες προτάσεις (παραγωγή γραπτού λόγου), επαναλαμβάνοντας μέρος τής ύλης που διδάχθηκαν την τρέχουσα χρονιά και εμπεδώνοντάς τη.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στον κήπο τού Σχολείου, όπου τους μαθητές συνόδευσαν η κ. Φανή Τριπολιτσιώτου και οι καθηγήτριες Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου και Δέσποινα Χατζηιωάννου.