Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με αφορμή την αναδοχή τής μικρής φίλης τους Noy από το Σιέμ Ρίιπ τής Καμπότζη, που αποτέλεσε την καλή πράξη για την εφετινή χρονιά, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω» τής ΑctionAid.
Το πρόγραμμα αναπτυξιακής εκπαίδευσης είχε τον τίτλο «Jambo! Καλώς ήρθατε στην Κένυα» και το παρουσίασε η υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος τής ActionAid κ. Μαρίζα Τσαχάλη την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 στη βιβλιοθήκη τού Σχολείου.
Τα παιδιά έγιναν ερευνητές τής ActionAid και ανακάλυψαν τις καθημερινές ανάγκες και τις προτεραιότητες των κατοίκων τής κοινότητας Μπάμα τής Κένυας, κυρίως σχετικά με τα δικαιώματά τους και την πρόσβασή τους στην τροφή: Τι τρώνε κάθε μέρα; Πόσοι άνθρωποι μένουν σε κάθε σπίτι; Πόσο μεγάλο είναι; Γιατί πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο; Τι λύσεις έχουν σκεφτεί για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τα προβλήματα τής περιοχής τους; Και τελικά ποιος είναι ο δικός μας ρόλος σε αυτή την κατάσταση;
Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Action aide les enfants», που έγραψε και μελοποίησε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου, το οποίο τραγούδησαν οι μαθητές που διδάσκονται Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα.
Στόχος τού προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά τής ηλικίας τους σε φτωχές περιοχές τού πλανήτη. Έτσι οι μαθητές αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι ο ανθρωπισμός και τα έργα προσφοράς σε αυτούς που τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.
Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές τής Ε τάξης, παρευρέθηκε η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού κ. Ευ. Σαντοριναίου. Την πρωτοβουλία και την ευθύνη τού προγράμματος αναδοχής αλλά και τής δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού είχε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου.