Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής E΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα συμμετείχαν, κατά το σχολικό έτος 2017-2018, στο πολιτιστικό διαθεματικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο πολιτισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Οι μαθητές πήραν μέρος στην Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2018 που οργάνωσε η Actionaid Ελλάς για τον μήνα Μάρτιο με θέμα "Πλανήτης 2030: 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης". To ψηφιακό υλικό (παρουσιάσεις, βίντεο με πληροφορίες για τους παγκόσμιους στόχους, βίντεο με επιπλέον οδηγίες για τα φανζίν και άλλα πολλά) που έστειλε η Actionaid εμπλούτισε την έρευνα και τη δημιουργικότητα καθηγητών και μαθητών.
Με τη βοήθεια εκπαιδευτικού υλικού στα Γαλλικά με τίτλο «Planète 2030: 17 οbjectifs pour transformer notre monde», οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν και προσπάθησαν να απαντήσουν στα δύσκολα ερωτήματα όπως: Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030, όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σας ως μελλοντικών πολιτών σε αυτό το σχέδιο; Οι ερωτήσεις είναι πολλές και δύσκολες αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που δεσμεύει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή τής κλιματικής αλλαγής έως το 2030.
Σκοπός ήταν η δημιουργία φανζίν από τους μαθητές. To φανζίν είναι ένα χειροποίητο μικρό έντυπο, που κυκλοφορεί από ερασιτέχνες δημιουργούς και εκδότες για να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους γύρω από μια θεματική που τους ενδιαφέρει πολύ. Έτσι λοιπόν, αφού οι μαθητές ερεύνησαν τους 17 παγκόσμιους στόχους με την καθοδήγηση των καθηγητριών των Γαλλικών κ. Όλγας Δασκαλοπούλου, Εβίτας Δούβλου και Δέσποινας Χατζηïωάννου, αποτύπωσαν σε ένα δημιουργικό φανζίν τις σκέψεις και τις δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που σκοπεύουν να αναλάβουν γύρω από έναν ή περισσότερους παγκόσμιους στόχους. Συμμετείχαν πρόθυμα όλοι οι μαθητές, οι οποίοι εργάστηκαν ομαδικά και ατομικά, και οι δημιουργίες τους εστάλησαν στις 30 Μαρτίου 2018 στην Actionaid. Τον Απρίλιο 2018 εκτέθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τής μεγάλης γιορτής «Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Τα παιδιά μετέφεραν την εμπειρία τής συμμετοχής τους σε αυτή τη δράση, στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε από το Σχολείο στο πλαίσιο τής Ημέρας Πολιτισμού, στις 4 Μαΐου 2018 στο θέατρο των Σχολείων. Μίλησαν στα Γαλλικά και στα Ελληνικά για όλη τη διαδικασία τής δράσης, ενώ τα φανζίν εκτέθηκαν σε έκθεση στον χώρο των Σχολείων.
Την ευθύνη όλης τής δράσης είχε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Όλγα Δασκαλοπούλου.