Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Χορός, μουσική, φορεσιά, παιχνίδι" στο θέατρο Ελληνικών Χορών Δόρα Στράτου στις 9 και 10 Μαρτίου 2023.

Μέσα στη φύση, κάτω από την Ακρόπολη, στο κηποθέατρο τού πευκόφυτου λόφου Φιλοπάππου, τα παιδιά, καθοδηγούμενα από ειδικευμένους χορευτές και μουσικούς, γνώρισαν με βιωματικό παιγνιώδη τρόπο τον ελληνικό χορό, την παραδοσιακή μουσική και φορεσιά.

Μέτρησαν και χόρεψαν πάνω στα βήματα τού συρτού, τού σιγανού, τού χανιώτικου, τού χασάπικου, τού χασαποσέρβικου, κρατώντας την κορμοστασιά τους και το βλέμμα τους ψηλά.

Οι μαθητές είχαν τη χαρά και την τιμή να φορέσουν αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα και να μάθουν λεπτομέρειες για το ύφασμα, τον τρόπο ραφής και τον συμβολισμό των κεντημάτων και των εξαρτημάτων τους. Στη συνέχεια, έμαθαν για τα μουσικά όργανα τής ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τη γκάιντα, το λαούτο, το τουμπερλέκι, το βιολί και το κλαρίνο.

Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό συνάντησαν τη σπουδαία Δόρα Στράτου και έμαθαν πολλά για την προσωπική της ζωή, αλλά και για την προσφορά της στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τής ζωής της είδαν το όραμά της. Έμαθαν ότι δούλευε σκληρά γυρίζοντας στα ελληνικά χωριά και μαζεύοντας χορούς, φορεσιές με ζωγραφιστά κεντήματα και κοσμήματα. Συγκέντρωσε έτσι τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό οι φορεσιές τού θεάτρου αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό, αφού ανέρχονται περίπου στις 2.000, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και αξία συλλογή τού είδους της.

Η Δόρα Στράτου δημιούργησε, επίσης, ένα μόνιμο συγκρότημα με τους καλύτερους χορευτές από όλη την Ελλάδα και πραγματοποίησε θριαμβευτικές παραστάσεις στο εσωτερικό αλλά και σε πάνω από 21 χώρες στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, έγραψε βιβλία και εξέδωσε μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σειρές δημοτικής μουσικής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια όμορφη βόλτα στον περιβάλλοντα κατάφυτο χώρο τού συγκροτήματος και στα πλακόστρωτα μονοπάτια του. <

Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν τόσο μεγάλος που, όταν γύρισαν στο Σχολείο και μπήκαν στις τάξεις τους, συνέχισαν τους χορούς και τα τραγούδια μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα.
<
Οι δασκάλες τους, γεμάτες καμάρι και χαρά, απολάμβαναν αυτές τις μοναδικές στιγμές!