Αρσάκεια Ιωαννίνων
banner1821  gefyres green1  sxedia logo1a  facebook Instagram logo 2016
Η διατήρηση τής υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό προσπάθησαν να προσεγγίσουν οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού μέσα από ποικίλες δράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας, οι μαθητές επεξεργάστηκαν το βιβλίο «Φάρμακα και Θαύματα», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόποιο, ώστε να μελετήσουν τις θεραπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στα Βυζαντινά χρόνια. Εκπόνησαν εργασίες, δημιούργησαν το δικό τους φυτολόγιο και συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες.
Αρχικά, έγινε εισήγηση από τη δασκάλα Φυσικής κ. Μ. Γιαννοπούλου, με θέμα την ιατρική στα αρχαία χρόνια, τη λειτουργία των Ασκληπιείων και τη συμβολή τού Ασκληπιού στη μετάβαση προς την ορθολογική ιατρική.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που φιλοξενούσε στο διάστημα αυτό την έκθεση «ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό». Ξεναγήθηκαν στα εκθέματά της και θαύμασαν τα σχεδόν 300 αντικείμενα από διάφορα μουσεία τής Ελλάδας και τού εξωτερικού, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία, αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση τής υγείας και η καταπολέμηση τής ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια. Παράλληλα, οι μαθητές μπόρεσαν να συνδέσουν τα αρχαία χρόνια με τα βυζαντινά, καθώς τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ιατρών Ιπποκράτη και Γαληνού αποτέλεσαν τα θεμέλια τής βυζαντινής ιατρικής, η οποία εξελίχθηκε περαιτέρω και εμπλουτίστηκε.
Τέλος, έχοντας αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες συμμετείχαν σε βιωματική δραστηριότητα, φυτεύοντας αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, μέντα, λουΐζα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, βασιλικό, σέλινο, άνηθο, φασκόμηλο, παιωνία, ιπποφαές, αλόη, γκι, λένιον (άγριο ηλιοτρόπιο) στον κήπο τού Σχολείου, τα οποία φρόντιζαν, πότιζαν και περιποιούνταν. Απ’ όλες τις δράσεις τα παιδιά κατανόησαν την εξέλιξη τής ιατρικής από την εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι τις αρρώστιες τις στέλνουν οι θεοί, μέχρι την καθιέρωση τής επιστημονικής ιατρικής.

Ανακοινώσεις Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30