Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού διαθεματικού πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Γνωριμία με τον γαλλικό πολιτισμό μέσα από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους», οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, συνάντησαν τη θεατρολόγο, ηθοποιό και συγγραφέα κ. Φίλια Δενδρινού, εκπαιδευτικό τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού. Σκοπός τής συνάντησης ήταν να συνομιλήσουν μαζί της για το βιβλίο της «Αγαπημένο μου ημερολόγιο», εκδ. Λιβάνη, που οι μαθητές διάβασαν και επεξεργάστηκαν στην τάξη τους.
Η συγγραφέας τού βιβλίου μίλησε στα παιδιά για το κίνημα τού ιμπρεσιονισμού, τα χαρακτηριστικά του, την ανάγκη τής δημιουργίας του, την αρχική αμφισβήτησή του, αλλά και τη μεγάλη επιρροή του στη μετέπειτα ιστορία τής εικαστικής τέχνης. Παράλληλα, έδειξε στα παιδιά πίνακες μεγάλων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων που απεικονίζονται στο βιβλίο και παραλλήλισε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων τής εποχής με την εντύπωση που αποτύπωναν οι ιμπρεσιονιστές στα έργα τους. Ακόμα παρουσίασε εικόνες από κάποια σημεία τής πόλης του Παρισιού τότε και σήμερα.
Ακόμη, διάνθισε την παρουσίαση με μουσική, βάζοντας στα παιδιά να ακούσουν ένα γαλλικό τραγούδι. Στη συνέχεια προέβαλε τον ζωγραφικό πίνακα «Η κούνια» τού Μπερτ Μοριζό και τα παιδιά τραγούδηααν ένα ελληνικό νανούρισμα.
Τέλος, οι μαθητές παρουσίασαν τις δικές τους δραστηριότητες που έκαναν στην τάξη με αφορμή το βιβλίο λέγοντας έτσι το δικό τους «ευχαριστώ» στη συγγραφέα.
Ήταν μια συνάντηση που βοήθησε τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι πίνακες των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων που μελέτησαν έχουν συναισθηματική και αισθητική αξία και οι ήρωες δεν είναι απρόσωπες φιγούρες, αλλά έχουν όνομα, οικογένεια, φίλους και μεταφέρουν μέσα από τις καθημερινές τους συνήθειες τον τρόπο ζωής μια εποχής.





Συνάντηση με την κ. Φίλια Δενδρινού