Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.


Περιηγήθηκαν στον χώρο τής Πινακοθήκης, η οποία φιλοξενεί περίπου 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τού 19ου και τού 20ού αιώνα, όπως των Ν. Γύζη, Γ. Ιακωβίδη, Γ. Χαλεπά, Γ. Τσαρούχη, Eugene Delacroix, F. Defregger. Οι δημιουργοί αυτοί επεδίωξαν την οπτική προσέγγιση τής αντικειμενικής πραγματικότητας μέσα από διάφορες μορφές ρεαλιστικής ζωγραφικής.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα εικαστικά έργα και διέκριναν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων καλλιτεχνικών τάσεων ανάλογα με την εποχή και την τεχνοτροπία κάθε δημιουργού. Επίσης, παρατηρώντας και έργα ξένων καλλιτεχνών απέκτησαν σφαιρική αντίληψη των επιρροών που είχαν οι ζωγράφοι αυτοί στην εξέλιξη τής νεότερης ελληνικής τέχνης.
Αφού συγκέντρωσαν εικόνες και πληροφορίες χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι κατά το οποίο η υπεύθυνη τού προγράμματος προέβαλε εικόνες από ζωγραφικούς πίνακες που υπήρχαν στον χώρο τής Πινακοθήκης και οι μαθητές κάθε ομάδας προσπαθούσαν να βρουν σε ποιον δημιουργό ανήκουν.
Με αυτή την επίσκεψη οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η ιδιαιτερότητα τής έκφρασης κάθε δημιουργού αποτελεί στοιχείο προσωπικής έμπνευσης αλλά και καλλιτεχνικών επιρροών ανάλογα με την εποχή που έζησε.