Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο πολιτιστικού διαθεματικού προγράμματος που εκπονούν με τίτλο «Ιχνηλατώντας την πόλη μας, την Αθήνα», οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού ξεναγήθηκαν στην Πλάκα, στις 3 Μαρτίου 2015.
Ξεκινώντας από τη άγαλμα τής Μελίνας Μερκούρη, οι μαθητές είδαν το όμορφο τόξο τής Πύλης τού Αδριανού και το Ολυμπιείο με τους κορινθιακούς κίονες. Μπήκαν στην Πλάκα από την οδό Λυσικράτους, πέρασαν από την παλαιότερη εκκλησία, την Αγία Αικατερίνη, με τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια στο κηπάκι της, και ξαπόστασαν στη γραφική μικρή πλατεία τής Παλιάς Αθήνας, δίπλα στο χορηγικό μνημείο τού Λυσικράτη, όπου η ξεναγός κ. Παρδαλάκη, με ζωντάνια και αμεσότητα, τους παρουσίασε την ιστορία τής περιοχής που κατοικείται από τα πολύ παλιά χρόνια ώς σήμερα.
Στη συνέχεια περπάτησαν στη σημερινή οδό Τριπόδων και έφτασαν στο νεοκλασικό κτήριο τού 19ου αι. που σήμερα φιλοξενεί την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ένα κτήριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που κτίστηκε στα χρόνια τής βασιλείας τού Όθωνα, με πρόσοψη νεοκλασική, αλλά και με εσωτερική αυλή και χαγιάτι. Κατεβαίνοντας στο υπόγειο είδαν τις σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασής του και εντυπωσιαστήκαν που σε ένα κτήριο συνυπήρχαν στοιχεία από τόσες εποχές.
Ακολουθώντας τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια παρατήρησαν παλιά λαïκά αθηναϊκά σπίτια, νεοκλασικές κατοικίες και κτήρια τού μεσοπολέμου. Προσκύνησαν στον Άγιο Νικόλα τον Ραγκαβά, πέρασαν από το Μετόχι τού Παναγίου Τάφου, είδαν τη νεοκλασική κατοικία των Κλεάνθη και Σάουμπερ, όπου λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο και σήμερα στεγάζεται το Μουσείο τού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έφτασαν στη Ρωμαική Αγορά. Στάθηκαν στην πλατεία Αέρηδων μπροστά στο εντυπωσιακό οκταγωνικό κτίσμα των Αέρηδων, το Ωρολόγιο τού Κυρρήστου, την είσοδο τού Μεντρεσέ, ό,τι απέμεινε από το τούρκικο ιεροδιδασκαλείο και το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και προχώρησαν προς τη Βιβλιοθήκη τού Αδριανού για να καταλήξουν στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου βλέποντας τον Ηριδανό που κυλούσε κάτω από τα πόδια τους ενθουσιάστηκαν.
Η ξενάγηση στο κέντρο τής Αθήνας ήταν αποκαλυπτική και ιδιαίτερα ευχάριστη.