Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο πολιτιστικού διαθεματικού προγράμματος που εκπονούν με τίτλο «Ιχνηλατώντας την πόλη μας, την Αθήνα», οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρακολούθησαν  μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση από την ιστορικό κ. Τέγου-Γεωργακοπούλου με τίτλο «Άκου! Η πόλη μιλάει!». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 στον χώρο τής βιβλιοθήκης των Σχολείων.
Μέσα από ζωγραφικούς πίνακες και πλούσιο εποπτικό υλικό, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Αθήνα μιας άλλης εποχής και έμαθαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την ιστορία τής πόλης καθώς και τη ζωή των ανθρώπων σε αυτή κατά τον 19ο αιώνα.
Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισαν δύο από τις αφηγήσεις τής ομιλήτριας. Η πρώτη ήταν η αφήγηση τής ιστορίας τής γυναίκας τού πάστορα τού βασιλικού ζεύγους, που περιέγραφε πόσο τη δυσαρεστούσε το τραγούδι των τζιτζικιών, και η δεύτερη αναφερόταν στον τρόπο που επιλέχθηκε η τοποθεσία με τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες για την ανέγερση των ανακτόρων τού βασιλικού ζεύγους.
Μέσα από την εισήγηση αυτή οι μαθητές συνειδητοποίησαν πως η ιστορία μιας πόλης δεν αποτελεί μεμονωμένο κομμάτι τής εξελικτικής της πορείας, αλλά συνδέεται άρρηκτα με τα ήθη, τα έθιμα και την καθημερινή ζωή των πολιτών που ζουν σε αυτή.