Εκτύπωση
Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκεφθήκαν το Ίδρυμα Θεοχαράκη και περιηγήθηκαν στην έκθεση «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη: Έργα και αντικείμενα από τη Συλλογή τού Μιχάλη και τής Δήμητρας Βαρκαράκη».
Το ζεύγος Βαρκαράκη τους υποδέχτηκε με θέρμη και τους μίλησε για τη σημαντική αυτή συλλογή έργων τέχνης. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση ειδικών ξεναγών περιπλανήθηκαν στα χρόνια τής Ελληνικής Επανάστασης έτσι όπως παρουσιάζονται μέσα από τον χρωστήρα Ευρωπαίων ζωγράφων τού 19ου αιώνα και από αντικείμενα, διακοσμητικά και χρηστικά (πιάτα, ρολόγια, αγαλματίδια, φιαλίδια για αρώματα, σερβίτσια φαγητού, κηροπήγια, μετάλλια, επιτραπέζια παιχνίδια, μελανοδοχεία κ.ά.) σε μια ποικιλία θεμάτων, χρωμάτων και ημιπολύτιμων υλικών, τα οποία αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες τού αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με βιωματικό τρόπο, καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν τις γνώσεις που απέκτησαν συμπληρώνοντας ειδικά διαμορφωμένο έντυπο, αλλά και να γίνουν και αυτοί «Ευρωπαίοι φιλέλληνες» ζωγραφίζοντας θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση.
Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία, μια εικαστική έκθεση που μάγεψε τους μαθητές, τους έκανε να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι και να συνειδητοποιήσουν ότι τέχνη και ιστορία είναι αλληλένδετα.