Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκοναι Γαλλικά, στις 2 Απριλίου 2015, γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με διάφορες δράσεις και φυλλάδια, που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κ. Όλγα Δασκαλοπούλου (Στ΄ τάξη) και Δέσποινα Χατζηιωάννου (Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις).
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης είχαν την πρώτη τους επαφή με το γαλλικό εξωσχολικό βιβλίο, διαβάζοντας στην τάξη το παραμύθι “La véritable histoire des trois petits cochons” τού Quentin Gréban. Στη συνέχεια ζωγράφισαν την αγαπημένη τους εικόνα από το παραμύθι στον σελιδοδείκτη που τους έδωσαν οι καθηγήτριές τους. Συζήτησαν για το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία και για τα είδη των βιβλίων (περιπέτειας, κόμικς κ.λπ.). Τέλος, με αφορμή ένα σχέδιο εργασίας τής μεθόδου διδασκαλίας Zig Zag 1, έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο με τον τίτλο "J’ aime – Je n’ aime pas", όπου παρουσίασαν τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει να τρώνε, βασισμένοι στο διδαγμένο θεματικό λεξιλόγιο της αντίστοιχης ενότητας.
Στην Δ΄ τάξη οι μαθητές διάβασαν και επεξεργάστηκαν διαδραστικά στην τάξη το παραμύθι “Lucien et l’ arbre chouette”, που δημιούργησαν η Valérie Sacchi και το Service Eco-conseil από τις εκδόσεις Ville Namur, και το οποίο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προστασίας τής φύσης. Επίσης, ζωγράφισαν το αγαπημένο τους βιβλίο σε σχετικό φύλλο εργασίας.
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξη παρακολούθησαν στην αίθουσα διδασκαλίας τη διαδραστική αφήγηση τού παιδικού παραμυθιού τού Antoine de Saint-Exupéry “Le Petit Prince”, μια παραγωγή τής Gyoza Media, με τη φωνή τού Sami Frey, μουσική τού Olivier Pryszlak και τρισδιάστατες εικόνες. Στη συνέχεια, επεξεργάστηκαν στην τάξη το σχετικό φυλλάδιο.
Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης, αφού συμπλήρωσαν τις απόψεις τους σχετικά με το διάβασμα εξοσχολικών βιβλίων και τις προτιμήσεις τους (πού διαβάζω, πότε, τι είδους βιβλία, γιατί), μελέτησαν το μύθο “La Colombe et la Fourmi” τού Jean de la La Fontaine και τον ανέλυσαν σε επίπεδο γλώσσας και περιεχομένου μέσα από εκπαιδευτικό υλικό (dossier).
Όλοι οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον εορτασμό αυτής τής τόσο σημαντικής Ημέρας και έμαθαν ότι θεσμοθετήθηκε το 1967 προς τιμήν τού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του διάσημου Δανού παραμυθά, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου. Έτσι η IBBY όρισε τη 2η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.