Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 24 Απριλίου 2015 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα που σχετίζονται με την πορεία τού νεότερου Ελληνισμού από την άλωση τής Κωνσταντινούπολης μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Η περιδιάβαση στους χώρους τού μουσείου ξεκίνησε από την αίθουσα συνεδριάσεων τής πρώτης βουλής των Ελλήνων. Οι μαθητές καθισμένοι στα έδρανα ως «μικροί βουλευτές» ταξίδεψαν με τη σκέψη τους στην εποχή τού Χαρ. Τρικούπη.
Στη συνέχεια, γοητεύθηκαν και προβληματίστηκαν παρατηρώντας το αντίγραφο τού πίνακα τού Ευγένιου Ντελακρουά «Η σφαγή τής Χίου». Θαύμασαν το άγαλμα τού «μαρμαρωμένου βασιλιά», επεξεργάστηκαν κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν τον χώρο, όπως τη Χάρτα τού Ρήγα, τη στολή πολέμου τού Θ. Κολοκοτρώνη και τον εξοπλισμό εκστρατείας τού Λόρδου Βύρωνα. Η βεβήλωση τής «Ελληνοπούλας» τού Ντανζέν, τού γλυπτού προς τιμήν τού Μάρκου Μπότσαρη ευαισθητοποίησε τους μαθητές και αποτέλεσε έναυσμα συζήτησης για την αξία των μνημείων και την ανάγκη προστασίας τους.
Η γενναιότητα, η ανδρεία, η αυτοθυσία των ηρώων, από θεωρητικές αφηρημένες έννοιες, έγιναν στο Ιστορικό Μουσείο στέρεες αξίες, που δύνανται να νοηματοδοτήσουν τη ζωή των μαθητών - περιηγητών τού μουσείου.