Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, στο πλαίσιο τού διαθεματικού πολιτιστικού προγράμματος το οποίο εκπονούν με θέμα «Δημοτικό τραγούδι», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Εμμανουήλ Βαμβακά, μέλος τής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας τού Εθνικού Ωδείου Αθηνών, στον χώρο τής Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Σχολείων.
Αρχικά, αναφέρθηκε σύντομα και περιεκτικά στην προέλευση και την ιστορία τής δημοτικής ποίησης, καθώς και στην άμεση σύνδεσή της με τις εθιμικές πράξεις τού λαού τής ελληνικής υπαίθρου. Στη συνέχεια, επεσήμανε τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται τα δημοτικά τραγούδια και την αξία τους ως πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση τής εθνικής μας ταυτότητας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Έχε γεια Παναγιά», το οποίο τραγούδησαν οι μαθητές με τη συνοδία τού παραδοσιακού έγχορδου μουσικού οργάνου «κανονάκι».
Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση στην οποία οι μαθητές βίωσαν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο εμπλουτίζει η μουσική τον λυρικό λόγο τού δημοτικού τραγουδιού.