Εκτύπωση
Γοητευτικά επικοινωνιακός ο διακεκριμένος καθηγητής τής Αρχιτεκτονικής Σχολής τού Ε.Μ.Π. κ. Τάσσης Παπαϊωάννου παρουσίασε, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, στους μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού την εισήγησή του «Κατοικία και άνθρωπος» με υποβλητική ευρηματικότητα.
Καθώς σχεδίαζε πάνω σε στρατσόχαρτο με μαρκαδόρο διάφορους τύπους κατοικιών, είπε ότι ο άνθρωπος επιδιώκει να διαμορφώνει ικανές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι που στεγάζει τη ζωή του, στο σπίτι που είναι η οικοδομημένη έκφραση τής ζωής του και αισθάνεται ασφαλής, στο σπίτι που τού προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να βυθίζεται στα όνειρά του και να βρίσκεται μόνος με τον εαυτό του.
Είναι το σπίτι η φωλιά όπου ο καθένας μας κουρνιάζει και γαληνεύει, καταφύγιο όπου ο άνθρωπος προστατεύεται και στοχάζεται και σχεδιάζει και δημιουργεί.
Το σπίτι, στέγη-κεφάλι, παράθυρα-μάτια, πόρτα-στόμα, μοιάζει με πρόσωπο, με αυτό που περιέχει, δηλαδή, τη ζωή. Είναι το "δοχείο τής ζωής", αφού σ’ αυτό γεννιόμαστε, ζούμε, μεγαλώνουμε, πεθαίνουμε.
Περιέχει και περικλείει τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή, για έναν καλύτερο κόσμο και επομένως συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά τής ζωής.
Γίνεται ο προσωπικός χώρος τού καθενός, είναι η ταυτότητα του, συνδέεται άρρηκτα με τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, τα κειμήλιά του και όλα τα ακριβά του, τα σπουδαία, τα πολύτιμα και τα ανεκτίμητα σημαντικά...
Στο τέλος η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν τα παιδιά κλήθηκαν να σχεδιάσουν το «σπίτι τής καρδιάς» τους.