Εκτύπωση

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός για την εθνική επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940 στα Αρσάκεια Δημοτικά Ψυχικού.

Στην εορτή με τίτλο «Και μονομιάς εφύσηξεν ο άνεμος τής ελευθερίας… » συμμετείχαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης και των τριών Αρσακείων Δημοτικών.

Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε η Υποδιευθύντρια τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Ζωή Θεοχάρη, η οποία, παρουσιάζοντας το χρονικό τού πολέμου 1939-1945, εξήρε το σθένος και το πάθος των Ελλήνων να αναμετρηθούν για άλλη μια φορά με την Ιστορία, να αναμετρηθούν για άλλη μια φορά με την ίδια την ύπαρξή τους, για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τού ανθρώπου...

Η απόδοση των ιστορικών γεγονότων τής περιόδου 1940-1944 έγινε από τους μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού μέσα από θεατρική παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες, ποιήματα, κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών και εφημερίδες τής εποχής.
Στη θεατρική παράσταση οι μνήμες τής εθνικής επετείου ξεκίνησαν από την πραγματική οικία τού Ιωάννη Μεταξά στην οδό Κεφαλληνίας στην Κηφισιά, από όπου και προβλήθηκαν πλάνα.
Το ιστορικό ΟΧΙ, οι ένδοξες σελίδες τού Έπους τού '40, οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον τής γερμανικής εισβολής, η Κατοχή, η Αντίσταση και οι λυτρωτικές στιγμές τής Απελευθέρωσης ζωντάνεψαν μέσα από την ιστορία τής ζωής μιας οικογένειας τής Αθήνας.
Ο πατέρας Βασίλης, μαχητής στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο, η μητέρα Ελένη, δασκάλα τού Αρσακείου, οι δύο αγαπημένες αδερφές, η Άννα και η Αλεξία, αλλά και οι ανώνυμοι ήρωες και οι άγνωστοι στρατιώτες από κάθε  γωνιά τής πατρίδας μας αφηγήθηκαν τα δραματικά γεγονότα τής εποχής.

Το έργο ήταν διανθισμένο με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και τραγούδια τής εποχής, ενώ η σκηνοθεσία και τα σκηνικά ήταν πρωτότυπα και εντυπωσιακά.

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού πλαισίωσαν την θεατρική παράσταση με επετειακά τραγούδια που απέδωσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και μελωδικότητα, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Ε. Βοτανοπούλου.

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού ερμήνευσαν με τεχνική αρτιότητα και ενθουσιασμό επίκαιρες μελωδίες με την ορχήστρα τού Σχολείου, την οποία διηύθυνε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Φ. Σακλαρίδου.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πανοσιολογιότατος π. Ευμένιος, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας τής Φ.Ε. κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος, ο Σύμβουλος τής Φ.Ε. και πρώην Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής τού Υπουργείου Παιδείας κ. Σωτήρης Γκλαβάς, η Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια τού 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής κ. Ζαχαρούλα Ταβουλάρη, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου τού 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. κ. Ελένη Μανιώτη, η κ. Ιωάννα Φωκά Μεταξά, οι Εταίροι και οι Συντονίστριες τής Φ.Ε., η Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας τού Σ.Α.Φ.Ε., πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και πολλοί γονείς των μαθητών μας.

Τη συγγραφή τού θεατρικού κειμένου ανέλαβαν οι δασκάλες τής Στ΄ τάξης κ. Δ. Ιακωβάκη και Σ. Βασιλοπούλου.
Την επιμέλεια τού υλικού τής γιορτής και τού προγράμματος είχαν οι κ. Ζ. Θεοχάρη, Δ. Ιακωβάκη και Σ. Βασιλοπούλου.
Τη διδασκαλία των ρόλων και τη σκηνοθεσία τής παράστασης φρόντισε η καθηγήτρια τής Θεατρικής Αγωγής κ. Μ. Κολοκοτρώνη.
Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Β. Σηφοστρατουδάκη.
Την ηλεκτρονική επεξεργασία προγράμματος και την προβολή των εικόνων επιμελήθηκε η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Κ. Μυτακίδη.
Τη διοργάνωση και τον συντονισμό τού εορτασμού είχε η Διευθύντρια τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου κ. Στυλιανή Μέλλιου-Κοτρωνιά.