Εκτύπωση

Στο πλαίσιο τής πολιτιστικής τους εκπαίδευσης, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές τής Δ΄1 τάξης, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές τής Δ΄2 τάξης και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 οι μαθητές τής Δ΄3 τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπενάκη και ξεναγήθηκαν στην μόνιμη λαογραφική συλλογή τού μουσείου.

Τα παιδιά είδαν αντικείμενα τής καθημερινής ζωής των Ελλήνων τού 18ου και 19ου αιώνα και εντυπωσιάστηκαν από την καλαισθησία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που τα έφτιαξαν.
Θαύμασαν τις ανάγλυφες και τις ζωγραφιστές κασέλες, αλλά και τις ξυλόγλυπτες πολυθρόνες

Παρατήρησαν, επίσης, τις πλουμιστές παραδοσιακές φορεσιές, τα όμορφα κεντήματα, με τις εντυπωσιακές σύνθετες παραστάσεις, τα θαυμάσια κοσμήματα, τα πολύχρωμα σπερβέρι από τη Ρόδο, και διέκριναν τα μοτίβα που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες στη διακόσμησή τους: πουλιά, φυτά, καράβια, λουλούδια, τον δικέφαλο αετό κ.λπ.

Ακόμη, οι μαθητές στάθηκαν με ενδιαφέρον μπροστά στα δύο κοζανίτικα αρχοντικά και  αυθόρμητα τα συνέκριναν και με τα σαλόνια των δικών τους σπιτιών...

Έτσι, μέσα από τη συναρπαστική αυτή ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή τού μουσείου, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ελληνική παράδοση και εκτίμησαν το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο των προγόνων τους, σε χρόνια δύσκολα και όχι τόσο μακρινά από τα δικά μας.