Εκτύπωση

Την Πέμπτη 20 Απριλίου 2021 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού είχαν την ευκαρία να επικοινωνήσουν διαδικτυακά με την ομότιμη καθηγήτρια τής Ιστορίας τού Νέου Ελληνισμού τού ΕΚΠΑ κ. Όλγα Κατσιαρδή-Χέρινγκ.


Θέμα τής παρουσίασης ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η λαμπρή αυτή μορφή τού Αγώνα τής ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Με λόγο λιτό αλλά μεστό, ουσιαστικό και απλό, με βαθιά νοήματα η κ. Κατσιαρδή προέβαλε εύστοχα και παρασταστικά την εμπνευσμένη προσωπικότητα τού ήρωα, καθώς και τη σημαντική προσφορά του στην Ελληνική Επανάσταση πριν από 200 χρόνια.
Η ζωή τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη συνιστά το δραματικό ξετύλιγμα μιας πλούσιας ελληνικής ψυχής με πίστη, αισιοδοξία, πείσμα, παλικαριά. Ο αγέρας και τα βουνά τού Μοριά, τής ελεύθερης Ελλάδας όλης είναι γεμάτα ακόμα από την πλατιά ανάσα τού αδάμαστου Γέρου. Στο πρόσωπό του  αποτυπώνονται διάφοροι ρόλοι: τού κλέφτη και τού καπετάνιου των κλεφτών, τού λαϊκού ηγέτη αλλά και τού πολιτικού. Στις πιο δύσκολες στιγμές ο νους του κράτησε την ισορροπία του και δεν έχασε τη δροσιά του. Είχε την ορμή και το μέτρο ταυτόχρονα. Συχνά έμενε μόνος. Έκλαιγε και αλάφρωνε. Σχεδίαζε άσφαλτα κατόπιν. Έστελνε γραφές, ξεγελούσε τους Τούρκους, ένωνε τους Έλληνες. Ξανάρχιζε άκαμπτος και αγέρωχος τον Αγώνα.
"Πόσο πιο καλή μόρφωση και παιδεία μπορεί να έχει κανείς, για να αναγνωρίζει ότι κοντά στην ύψιστη τιμή που οφείλει στην πατρίδα πρέπει να βάλει την τιμή στους δασκάλους και στην ελληνική νεολαία."  Με αυτά τα λόγια τελειώνει τον προφητικό λόγο του στην Πνύκα τον Οκτώβριο τού 1838, κοντά στα εβδομήντα του χρόνια.
Τέλος, η ειλικρινής εξομολόγηση στον Γεώργιο Τερτσέτη των αναμνήσεών του, από τα "Συμβάντα τής Ελληνικής Φυλής", είναι η εκπλήρωση τού τελευταίου χρέους τού μεγάλου πολέμαρχου, ο οποίος έκλεισε μέσα του την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του ως παρακαταθήκη ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία ελληνικού λόγου.