Αρσάκεια Ιωαννίνων

logo organizing com


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 • Βασιλική Παπαπέτρου – Μουρσελά, Φιλόλογος, Επόπτρια των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
 • Δημήτριος Κλαυδιανός, Φυσικός, Συντονιστής Φυσικών Επιστημών στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία
 • Ιωάννης Βακαλόπουλος, Φυσικός, Διευθυντής στο Α΄ Αρσάκειο - Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης
 • Παναγιώτης Βάββας, Χημικός, Α΄ Αρσάκειο - Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης
 • Χρήστος Γεωργίου, Φυσικός, Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού
 • Χρήστος Δευτεραίος, Φυσικός, Β΄ Αρσάκειο - Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης
 • Θεόδωρος Μεταλληνός, Φυσικός, Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού

logo organizing com

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • Ευάγγελος Γαζής, Ομότιμος Καθηγητής Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Ταξιάρχης των Ιπποτών της τάξης Palmes Academiques της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εθνικός Εκπρόσωπος Εκπαίδευσης στο CERN
 • Marco Battaglia, Καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ και στο Εθνικό Εργαστήριο του Lawrence Berkeley
 • Εμμανουήλ Τσεσμελής, Επισκέπτης Καθηγητής Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Γενικός Διευθυντής Μονάδας CERN
 • Ανδρομάχη Τσίρου, Καθηγήτρια Σωματιδιακής Φυσικής, Ερευνήτρια στο Πείραμα CMS-CERN
 • Ιωάννης Αποστολάκης, Καθηγητής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Υψηλών Ενεργειών, Επικεφαλής της ομάδας CERN – Geant4
 • Αλέξανδρος Κεχαγιάς, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Βαρύτητας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών
 • Μιχαήλ Κόκκορης, Καθηγητής Πειραματικής Φυσικής και Εφαρμογών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών

Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθηκαν με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, με αντικείμενο τη Διδασκαλία της Αστρονομίας, από την ομάδα εργασίας NASE της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. *

Η Φ.Ε., συνεχίζοντας την παράδοση που έχει σε εκπαιδευτικά καινοτόμα προγράμματα, μαζί με την Εθνική Αστρονομική Επιτροπή, την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής (ΙΤΕ), το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΕΑΑ), έθεσαν τα  σεμινάρια υπό την αιγίδα τους.

Στα Σεμινάρια-εργαστήρια συμμετείχαν 85 εκπαιδευτικοί, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου με καθημερινά υλικά έφτιαξαν «αστρονομικά όργανα». Προτάθηκαν «μοντέλα» αστρονομικών φαινομένων που οι μαθητές θα μελετούν στο σχολείο και «αστρονομικές παρατηρήσεις» που θα παίρνουν με τα όργανα αυτά. Η διαδικασία αυτή παιδαγωγικά είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να κινητοποιήσουν, αναπτύξουν και ενισχύσουν οι εκπαιδευτικοί τις δεξιότητες των μαθητών τους.

Η γλώσσα των Σεμιναρίων ήταν τα Αγγλικά, αλλά όλο το υλικό, που παρουσιαζόταν, ήταν μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

Στις 11 και 12 Μαρτίου διεξήχθη ο δεύτερος κύκλος αυτών των Σεμιναρίων με θέμα την Αστροβιολογία!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα εδώ: https://astronomy.arsakeio.gr


*Τα σεμινάρια αυτά διοργανώθηκαν, στο πλαίσιο του 5ου στρατηγικού στόχου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) για το 2020-2030, που είναι η εφαρμογή της Αστρονομίας για διδασκαλία και εκπαίδευση σε σχολικό επίπεδο.

banner 200xronia 

Το 2021 είναι έτος με μεγάλο ειδικό βάρος για το ελληνικό έθνος και για την Ελλάδα ως κράτος. Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελούν την ικανή συνθήκη για να προσεγγίσουμε με περισσή περίσκεψη, με συναίσθημα και κυρίως με αίσθημα ευθύνης την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους και τη γέννηση του Ελληνικού Κράτους.

Τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία, ως εκπαιδευτική κοινότητα, σχεδίασαν και πραγματοποιούν με τη δύναμη της σκέψης και της γνώσης αλλά και με δημιουργική φαντασία μια σειρά δράσεων για να προσεγγίσουμε το ‘21 από τον 21ο αιώνα.

Σκοπός

Σκοπός όλων των δράσεων είναι να ενισχυθεί η ιστορική συνείδηση και η εθνική αυτογνωσία όλων των μαθητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας μέσω της προσέγγισης ιδεολογικών, πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών πτυχών της Ελληνικής Επανάστασης, να αναδειχθούν οι συνθήκες και οι παράγοντες που συνέβαλαν στη γέννηση του ελληνικού κράτους και να προβληθεί η σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρόσωπα

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται, προσαρμοσμένες στο μαθησιακό επίπεδο κάθε τάξης κάθε βαθμίδας, από τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Αρσακείων Σχολείων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Στην πρωτοβάθμια υλοποιούνται στο πλαίσιο διαθεματικών προγραμμάτων που διατρέχουν όλα τα μαθήματα. Στη δευτεροβάθμια, στα μαθήματα της ιστορίας, της λογοτεχνίας & γλώσσας,  των ξένων γλωσσών, της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, των θρησκευτικών, της πληροφορικής, της τεχνολογίας, της μουσικής, των εικαστικών, της ζώνης πολιτισμού και επιστημών κ.ά. Αρωγοί τους είναι και οι Βιβλιοθήκες των Σχολείων οι οποίες εμπλουτίστηκαν πρόσφατα με βιβλία σύγχρονα και κλασικά που φωτίζουν το θέμα από ποικίλες σκοπιές και έχουν συντάξει σχετικό κατάλογο βιβλίων και εντύπων, τα οποία είναι διαθέσιμα προς δανεισμό ακόμα και κατά την περίοδο που τα σχολεία λειτουργούν με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.  

Ξεκινώντας τη φοιτητική τους ζωή οι απόφοιτοι των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων μιλούν για τα  βιώματα και τις ξεχωριστές εμπειρίες τους από τη φοίτησή τους στα Σχολεία μας, στο Ψυχικό, στην Εκάλη, τη Θεσσα  λονίκη, την Πάτρα, στα Ιωάννινα. Ευχόμαστε σε όλους τους αποφοίτους μας το νέο περιβάλλον και οι σπουδές τους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό να χαράξουν την προσωπική τους πορεία δημιουργικά με οδηγό τα ενδιαφέροντά τους.

Ιστορικό τού κτηρίου των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού


Το 1927 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αγόρασε οικόπεδο 60 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό για την ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου σχολείου με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, που θα αντικαθιστούσε το «Παλαιόν Αρσάκειο» επί τής οδού Σταδίου, το γνωστό και ως Αρσάκειο Μέγαρο.

Η θεμελίωση τού νέου κτηρίου έγινε στις 23 Ιουλίου 1931, επί προεδρίας Ι. Κουντουριώτη, ενώ το σχολικό κτήριο οικοδομήθηκε το 1933, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ανδρέα Κριεζή και Αναστασίου Μεταξά.

Σήμερα το εμβληματικό σχολικό συγκρότημα των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού αποτελείται από:


Το κεντρικό κτήριο όπου στεγάζονται τα δημοτικά, εκτός από το Γ ΄Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού που στεγάζεται σε ξεχωριστό κτήριο, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Νηπιαγωγείο σε αυτόνομο κτήριο

Θέατρο

Αθλητικές εγκαταστάσεις (κεντρικό στίβο, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, γυμναστήρια, κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, ανοιχτό γήπεδο 5χ5)

Σχολική Βιβλιοθήκη

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ποικίλα Εργαστήρια (Φυσικής, Χημείας Πληροφορικής, Τεχνολογίας)

Μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο

Προαύλιο χώρο

τον Ιερό Ναό τής Αγίας Αναστασίας

Χώρους στάθμευσης

(Στους χώρους των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στην ιστοσελίδα τού Σχολείου.)


Θέατρο


Στο κεντρικό κτήριο στη δεξιά πλευρά της κεντρικής αίθουσας τού Σχολείου βρίσκεται το θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού με άνετη αίθουσα και ευρύχωρη κλασική ιταλική σκηνή (διαστάσεων 12χ24 μέτρα).

Νηπιαγωγείο Αρσακείων Ψυχικού


Κτηριακό συγκρότημα


Μετά τη μεταφορά των Αρσακείων Σχολείων από το Αρσάκειο Μέγαρο στο Ψυχικό το Νηπιαγωγείο άρχισε να ξαναλειτουργεί από το 1955, ενώ η ανοικοδόμηση χωριστού κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1957.

Το 1965 προστέθηκε νέα πτέρυγα σε σχέδια τού αρχιτέκτονα τής Εταιρείας και καθηγητή τού ΕΜΠ Θεοχάρη Πολυχρονόπουλου.

Από το 1987 κρίθηκε αναγκαία η νέα επέκταση τού κτηρίου και το Δ.Σ. τής Φ.Ε., με τον μόλις εκλεγέντα νέο του Πρόεδρο καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, αποφάσισε την προσθήκη ορόφου στο αρχικό κτήριο, σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Ιωάννη Λεοντόπουλου.

Το συγκρότημα του Νηπιαγωγείου στεγάζεται πλέον σε δύο (2) ορόφους, εκτάσεως 1.864 τ.μ., σε ένα κατάφυτο περιβάλλον 60.000 τ.μ

Κτήρια τής Α΄ τάξης Δημοτικού - Τα Δημοτικά τού δάσους...


Το 2001 ανακατασκευάστηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν τα δύο περίπτερα των Δημοτικών στο μικρό δάσος ανάμεσα στο Νηπιαγωγείο και το κεντρικό κτήριο των Σχολείων, στα όρια τής Παιδικής Χαράς.

Εκεί στεγάστηκαν όλα τα τμήματα τής Α΄ τάξης Δημοτικού με σκοπό την ομαλή και ασφαλέστερη μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό.

Ο περιβάλλων χώρος μεταξύ τής Παιδικής Χαράς τού Νηπιαγωγείου και των Δημοτικών τού δάσους διαμορφώθηκε με δενδροφυτεύσεις, τοποθέτηση καθιστικών πάγκων και πλακόστρωση διαδρόμων.

Στα Δημοτικά τού δάσους κατασκευάστηκε και νέο γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου 5x5 για τα παιδιά τής Α΄ Δημοτικού, αλλά και για χρήση από τους μαθητές των Απογευματινών Ομίλων.


Σχολική Βιβλιοθήκη


Βιβλιοθήκη λειτουργούσε ήδη από το 1862 στο πρώτο Αρσάκειο Σχολείο, στο Αρσάκειο Μέγαρο στο κέντρο τής Αθήνας, σε εποχές που δεν υπήρχε καν ο θεσμός τής σχολικής βιβλιοθήκης!

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και με τις σύγχρονες σχολικές βιβλιοθήκες όλων των Αρσακείων Σχολείων οι οποίες λειτουργούν με συστήματα βιβλιοθηκονομίας και με εξειδικευμένο προσωπικό, εμπλουτίζονται συνεχώς από επιλεγμένα βιβλία και φιλοξενούν μαθητές και εκπαιδευτικούς μπορούν να δανείζονται βιβλία ή να διαβάζουν τα στα αναγνωστήρια των βιβλιοθηκών κάθε σχολικού συγκροτήματος.

Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού


Η πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού ανακαινίστηκε το 1998 με χορηγία τού Προέδρου τού Ομίλου Interamerican Δημήτρη Κοντομηνά, σε σχέδια και επιμέλεια τού ιστορικού τού βιβλίου και εταίρου τής Φ.Ε. Κωνσταντίνου Στάικου. Εγκαινιάστηκε την ίδια χρονιά από τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, παρουσία πολιτικών, ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, λογοτεχνών και εκπαιδευτικών από πολλά σχολεία.

Με αυτήν την ανακαίνιση αποτέλεσε την πρώτη εφαρμοσμένη πρόταση οργάνωσης και λειτουργίας μιας πρότυπης σχολικής βιβλιοθήκης, συνδυασμού παραδοσιακής και ηλεκτρονικής συγχρόνως βιβλιοθήκης.

Στεγάζεται από το 1989 στον α΄ όροφο τού κτηρίου τής παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας και είναι έτσι σχεδιασμένη, σε μια ευρύχωρη, με φυσικό φωτισμό, αίθουσα δυναμικότητας 40 θέσεων, ώστε να συνδυάζει την επιβλητική ατμόσφαιρα τής κλασικής βιβλιοθήκης με έναν σύγχρονο χώρο μελέτης για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αριθμεί γύρω στους 20.000 τόμους ελληνικών και ξένων βιβλίων, πολυάριθμα έργα αναφοράς (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, λευκώματα, άτλαντες, πολύτομα έργα κ.λπ.), καθώς και βιβλία Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας (ελληνικής και ξένης), σπάνιες εκδόσεις και συλλογές, μεγάλο αριθμό ελληνικών και ξένων περιοδικών, που αναφέρονται σε διαφόρους γνωστικούς τομείς, σχολικά βοηθήματα κ.ά.

Σε αυτήν πραγματοποιούνται, επίσης, εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας, εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το βιβλίο (βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με συγγραφείς, πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές) σε συνεργασία με τα Σχολεία, και εκθέσεις βιβλίων.

Περιλαμβάνει δύο τμήματα:

1. Παιδική Βιβλιοθήκη


Η παιδική και η εφηβική συλλογή βιβλίων είναι συγκεντρωμένη στο Παιδικό Τμήμα τής βιβλιοθήκης που λειτουργεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Απευθύνεται σε μαθητές των Α΄ έως Στ΄ τάξεων του Δημοτικού, ενώ διαθέτει και ένα επιμέρους τμήμα με εφηβικά βιβλία για τις τάξεις του Γυμνασίου.

2. Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη


Το Ηλεκτρονικό Τμήμα τής Βιβλιοθήκης είναι ένας υπερσύγχρονος χώρος με σύνδεση στο διαδίκτυο, στο οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση μέσω 6 υπολογιστών, με προγράμματα πολυμέσων και εφαρμογών πληροφορικής και με οπτικοακουστικό υλικό σε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ένα μοναδικό μουσείο μέσα στο σχολείο!


Το 1993, με απόφαση τού Διοικητικού Συμβουλίου και τού πρόεδρου καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, ιδρύθηκε το σημερινό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο ισόγειο τού κτηρίου τής παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Κύριος στόχος τής δημιουργίας τού Μουσείου ήταν «Το Μουσείο να γίνει Σχολείο» και να συμβάλει στη βιωματική και διαθεματική μάθηση, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τής σύγχρονης μουσειακής αγωγής.

Οι συλλογές τού Μουσείου


Οι πλούσιες συλλογές του Μουσείου εξυπηρετούν τον κύριο στόχο του, την προώθηση των Φυσικών Επιστημών και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές.

Διαθέτει σπάνιες συλλογές από περισσότερα από 80 είδη πτηνών τής ελληνικής πανίδας, θηλαστικά, ερπετά, υπό εξαφάνιση ζώα κ.ά, καθώς και μια Ιδιαίτερα σημαντική συλλογή οστράκων, ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων σε χωριστό τμήμα τού Μουσείου.

Σημαντικό απόκτημα τού Μουσείου είναι ο αναλογικός σεισμογράφος που παραχωρήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.


Αθλητικές εγκαταστάσεις των Αρσακείων Ψυχικού


Το 2009 το Δ.Σ. τής Φ.Ε. πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή τού στίβου και των γηπέδων, που λειτουργούσαν από τις αρχές της δεκαετίας τού 1970 με την ευγενική χορηγία τού Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης ως προσφορά σε ένα μη κερδοσκοπικό ιστορικό Σχολείο όπως είναι το Αρσάκειο.

Έτσι οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Αρσακείων Ψυχικού περιλαμβάνουν σήμερα:

- Στίβο 200 μέτρων, 6 διαδρομών, που περιλαμβάνει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5 x 5 ή εναλλακτικά ένα 7 x 7

- Γήπεδο ποδοσφαίρου 5 x 5

- Δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης

- Δύο μικρότερα γήπεδα καλαθοσφαίρισης

- Ένα γήπεδο πετοσφαίρισης

- και Δύο κλειστές αίθουσες γυμναστικής με ξύλινο δάπεδο

Μια ισόγεια αίθουσα για τα παιδιά τού Δημοτικού, η οποία περιλαμβάνει γήπεδο καλαθοσφαίρισης ή εναλλακτικά πετοσφαίρισης, και μια διώροφη για τα παιδιά των Γυμνασίων – Λυκείων με επίτοιχα πολύζυγα και γήπεδο πετοσφαίρισης.

Όλοι οι αθλητικοί χώροι χρησιμοποιούνται καθημερινά για τις ανάγκες τού ωρολογίου προγράμματος Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται ημερίδες αθλοπαιδιών και στίβου μεταξύ των σχολείων τής Εκάλης και τού Ψυχικού.

Ξεχωριστές είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις τού Νηπιαγωγείου με ιδιαίτερους χώρους για υπαίθριες δραστηριότητες:

Μεγάλη αμμοδόχο (8,40μ. x 20,00μ.), με ντουλάπα για τα παιχνίδια τής άμμου.

Εσωτερική παιδική χαρά με αμμοδόχο (εμβαδού 570τ.μ.)

Κεντρική παιδική χαρά (εμβαδού 445τ.μ.)

Εξωτερική παιδική χαρά με αμμοδόχο (εμβαδού 376τ.μ.)

Υπαίθριο θεατράκι

Τρεις (3) ξεχωριστούς χώρους με γκαζόν, για ελεύθερο παιγνίδι (συνολικού εμβαδού 2.000τ.μ.)

Λαχανόκηπο Νηπιαγωγείου

Ανθόκηπο Νηπιαγωγείου

Χώρο με γκαζόν για οργανωμένες δραστηριότητες
(εσωτερική αυλή εμβαδού 830τ.μ.)

Μικρή αίθουσα μουσικοκινητικής στο κτήριο τής Συμβουλευτικής Ψυχολογικής Υπηρεσίας


Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας Βιολογίας Γυμνασίων - Λυκείων


Στα Αρσάκεια Σχολεία λειτουργούν τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας ήδη από τις αρχές τού περασμένου αιώνα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τής πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών.

Σήμερα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών των δύο γυμνασίων και των τριών λυκείων των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, λειτουργούν 2 εργαστήρια Φυσικών Επιστημών.

Οι αίθουσες διαθέτουν πλούσιο σχολικό εργαστηριακό εξοπλισμό και παρέχουν και τη δυνατότητα χρήσης των πολυμέσων (Η/Υ, μηχανήματος προβολής, οθόνης και σύνδεσης με το διαδίκτυο) κατά τη διάρκεια τού μαθήματος, σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών


Τα Σχολεία Ψυχικού διαθέτουν τέσσερεις υπερσύγχρονες αίθουσες εργαστηρίων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στον χώρο τού κεντρικού κτηρίου και στον όροφο τής Βιβλιοθήκης, συνολικής δυναμικότητος 50 θέσεων εργασίας μαθητών, καθώς και μια αίθουσα tablet 30 θέσεων εργασίας.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι σε μόνιμη κεντρική σύνδεση στο Διαδίκτυο (όπως και όλο το Σχολείο εξάλλου) προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστατευμένη, όσον αφορά το περιεχόμενο, πρόσβαση στις στις διάφορες πηγές πληροφόρησης.

Τα εργαστήρια διαθέτουν επιπλέον τον απαραίτητο υποστηρικτικό εξοπλισμό (π.χ. εκτυπωτές, σαρωτές, web κάμερα, προβολέα data – οθόνη) και μεγάλο εύρος εξειδικευμένου λογισμικού για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Χάρη στην ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές τους τα εργαστήριά είναι Πιστοποιημένα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης από το Υπουργείο Παιδείας και χρησιμοποιούνται σε προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και για πρωτοποριακές εφαρμογές νέου εκπαιδευτικού λογισμικού.


Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας


Τα δέκα τελευταία χρόνια, άρχισαν να συγκεντρώνονται τα παροπλισμένα όργανα και μηχανήματα από τους διαφόρους χώρους των Σχολείων, τα οποία συντηρήθηκαν και, αφού αποκαταστάθηκε η λειτουργία τους, το 2015 δημιουργήθηκε το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας, που στεγάσθηκε σε ειδική κατασκευή στον αύλειο χώρο των Σχολείων τού Ψυχικού.

Η συλλογή των μηχανημάτων και των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την εκπαίδευση των Αρσακειάδων αποτελεί για τους σημερινούς μαθητές μια μοναδική βιωματική εμπειρία αλλά και εξαιρετικό εργαλείο τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μηχανήματα αναλογικής τεχνολογίας που είχε προηγηθεί τής σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Μηχανήματα αναλογικού ήχου (μαγνητόφωνα, ραδιόφωνα, ηχητικές κονσόλες, τηλέφωνα κ.ά.) και αναλογικής εικόνας (κινηματογραφικές μηχανές, προβολικά μηχανήματα, φωτογραφικές μηχανές κ.ά.), καθώς και μηχανήματα αναλογικού τύπου που σχετίζονται με την τυπογραφία (γραφομηχανές, πολύγραφοι, εκτυπωτικά μηχανήματα).

Οι ξεναγήσεις των μαθητών στον χώρο έχουν στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η παρατηρητικότητα και η διάθεσης των μαθητών για ανακάλυψη και διερεύνηση.

Το Αρχείο τής Φ.Ε.


Καθώς η ιστορία των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων αποτελεί σημαντικό μέρος τής εκπαιδευτικής ιστορίας τής Ελλάδας.

το Διοικητικό Συμβούλιο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας αποφάσισε το 1989 να δημιουργήσει αρχείο για την ταξινόμηση, την καταγραφή και τη διαφύλαξη τού ιστορικού υλικού από όλα τα χρόνια τής λειτουργίας των Σχολείων και τής Εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή το αρχείο, σε έναν ανακαινισμένο χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, έχει αποτυπώσει ένα μεγάλο μέρος τής ιστορίας τής Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, με βιβλία και έντυπα εκδόσεων τής Φ.Ε., Αρχεία των Παιδαγωγικών Ακαδημιών των Αρσακείων , φωτογραφίες από σχολικές εκδηλώσεις, μητρώα, προγράμματα, ημερολόγια, τους εσωτερικούς κανονισμούς και Βιβλία των Σχολείων της Φ.Ε., μαθητολόγια, αφίσες, προγράμματα και προσκλήσεις από τις σχολικές δραστηριότητες.


Ιερός Ναός της Αγίας Αναστασίας


Το σχολικό συγκρότημα των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού περιλαμβάνει ιερό ναό σταυροειδή με τρούλο, που κατασκευάστηκε το 1935 σε σχέδια τού αρχιτέκτονα τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Α. Κριεζή.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936, αντικαθιστώντας τον ομώνυμο ναό τού Αρσακείου Μεγάρου, τον οποίο είχε ιδρύσει και εξοπλίσει ο Απόστολος Αρσάκης στη μνήμη τής συζύγου του Αναστασίας.

Τον ναό αγιογράφησε μεταξύ των ετών 1965-1968 ο αγιογράφος Ιωάννης Ψυχάκης.

Ανακαίνιση τού ναού


Ο ιερός ναός τής Αγίας Αναστασίας τής Ρωμαίας στα Αρσάκεια Ψυχικού, στον οποίο εκκλησιάζονται οι μαθητές τού Σχολείου εδώ και 164 χρόνια, είναι συνυφασμένος με την ιστορία των Σχολείων.

Με τη φθορά τού ναού ωστόσο με το πέρασμα προέκυψε η ανάγκη μιας γενικής ανακαίνισης, καθώς και τής αποκατάστασης τής αγιογράφησης , το κόστος τής οποίας ανέλαβε να καλύψει εξολοκλήρου το ζεύγος Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκαν με λαμπρότητα τα Θυρανοίξια επί τη ανακαινίσει τού ναού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο, παρουσία των χορηγών, στους οποίους ο Πρόεδρος τής Φ.Ε. καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης απένειμε τιμητική πλακέτα.

Κτήριο Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης


Το συγκρότημα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης κατασκευάστηκε τη δεκαετία τού 1970 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα, διατεταγμένο σε πτέρυγες και σε επίπεδα προσαρμοσμένα στις κλίσεις τού εδάφους, τα οποία εξασφαλίζουν ανεξαρτησία σε κάθε σχολική βαθμίδα.

Νηπιαγωγεία Αρσακείων Εκάλης


Το σχολικό έτος 2011-2012 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προχώρησε στη διεύρυνση των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης με την ίδρυση και τη λειτουργία τεσσάρων διθέσιων Νηπιαγωγείων σε ιδιαίτερη πτέρυγα, δίπλα στα Δημοτικά.

Τα κτήρια των Νηπιαγωγείων κατασκευάστηκαν με σύγχρονες προδιαγραφές και σύγχρονα υλικά, μετά από προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες τής προσχολικής εκπαίδευσης και αγωγής.

Συγκεκριμένα, τα 4 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε δύο επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν 10 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 2 αίθουσες εκδηλώσεων, εξοπλισμένο ιατρείο, γραφεία, χώρους υγιεινής για τα παιδιά, το προσωπικό και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, 2 κουζίνες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λήψη μέτρων για την ασφαλή χρήση τού κτηρίου από τα παιδιά και τους εργαζόμενους.

Αθλητικές εγκαταστάσεις των Αρσακείων Εκάλης


Τα Αρσάκεια Σχολεία τής Εκάλης διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις γενικών διαστάσεων 70,50x44μ. και συνολικού εμβαδού 2.850 τ.μ. που περιλαμβάνουν:

Κλειστό Γυμναστήριο Δημοτικών, με γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και πολύζυγα, Αίθουσα μπαλέτου, Αίθουσα μουσικοκινητικής και Αίθουσα ρυθμικής

Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίων, με γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και πολύζυγα

Κλειστό Γυμναστήριο Λυκείων, με γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και πολύζυγα

Κλειστό κολυμβητήριο:

Η κατασκευή τού κλειστού κολυμβητηρίου των Αρσακείων-Τοσιτείων Σχολείων Εκάλης, διαστάσεων 25x12,5 μ., ολοκληρώθηκε το 1989 και το κολυμβητήριο εγκαινιάστηκε το 1990 από την υφυπουργό Πολιτισμού και απόφοιτο των Αρσακείων Σχολείων κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Στεγάζεται σε ανεξάρτητο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων το οποίο περιλαμβάνει και δύο κλειστά γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης εκατέρωθεν τού κολυμβητηρίου.

Το κλειστό κολυμβητήριο διαθέτει τζαμαρία η οποία εξασφαλίζει φυσικό φως, οροφή με θόλο, έξι διαδρόμους κολύμβησης και αποδυτήρια εξοπλισμένα με ντους και τουαλέτες.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε αυτό εσωτερικό πρωτάθλημα κολύμβησης για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου των Αρσακείων-Τοσιτείων Σχολείων και περιοδικά φιλοξενούνται οι Αγώνες Κολύμβησης ΑΣΙΣ μεταξύ μαθητών ιδιωτικών σχολείων.

Αίθουσα τζούντο

Στίβο με μεταλλικές κερκίδες, 200 μέτρων από ταρτάν, με 6 διαδρομές και ευθεία τερματισμού μήκους 75μ. και 7 διαδρομών, όπου πραγματοποιείται ο αγώνας ταχύτητας των 100μ.

Διάδρομο και σκάμμα άλματος εις μήκος

Γήπεδο ποδοσφαίρου 5 x 5 διαστάσεων 22x40μ., καλυμμένο με τεχνητό χλοοτάπητα

Ανοιχτό μικρό γήπεδο πετοσφαίρισης

Ανοιχτό μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης - χειροσφαίρισης

Ανοιχτό μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης - αντισφαίρισης

Ανοιχτό μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης - αντισφαίρισης - πετοσφαίρισης

Καθημερινά σε όλη τη διάρκεια τού σχολικού έτους οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Σχολείων χρησιμοποιούνται για το ωρολόγιο πρόγραμμα τής Φυσικής Αγωγής από τους μαθητές όλων των βαθμίδων και το απόγευμα από τους αθλητικούς ομίλους, ενώ τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται ημερίδες αθλοπαιδιών, ποδοσφαίρου, κολύμβησης και στίβου μεταξύ των Αρσακείων και Τοσιτσείων Σχολείων, καθώς και αγώνες στο πλαίσιο των Α.Σ.Ι.Σ (Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων).

Κουρμούλειος Βιβλιοθήκη


Το 1987 από το νέο Δ.Σ. τής Φ.Ε., με πρόεδρο τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, δημιουργήθηκε η «Κουρμούλειος Βιβλιοθήκη», στη μνήμη τού Γεωργίου Κουρμούλη προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας από το 1969 έως το 1977, επί της προεδρίας τού οποίου κατασκευάστηκε και το σχολικό συγκρότημα των Αρσακείων Εκάλης.

Πρόκειται για μια ενιαία σχολική βιβλιοθήκη για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια των Αρσακείων-τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, που στεγάζεται σε αίθουσα 210 τ.μ., η οποία διαθέτει φυσικό φωτισμό και θέα μέσω τζαμαρίας στο εσωτερικό αίθριο τού Σχολείου.

Η νέα σύγχρονη ενιαία βιβλιοθήκη περιλαμβάνει Αναγνωστήριο και ειδικό χώρο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση σε 20.000 τόμους βιβλίων: επιστημονικά συγγράμματα, παιδικά βιβλία, περιοδικά, έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, σχολικά βοηθήματα, λευκώματα, ξενόγλωσσα βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά.

Το υλικό της είναι ταξινομημένο και τεκμηριωμένο σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα καταλογογράφησης, αναζήτησης, ανάκτησης δεδομένων, διαδικασίας δανεισμού, παραγγελιών, διαχείρισης περιοδικών κ.λπ.

Στον χώρο τής Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, εκθέσεις βιβλίων και περιοδικών, ομιλίες συγγραφέων, λέσχες ανάγνωσης, διαθεματικά προγράμματα και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών


Τα Σχολεία Εκάλης διαθέτουν 4 σύγχρονα εξοπλισμένες αίθουσες εργαστηρίων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών συνολικής δυναμικότητας 50 θέσεων εργασίας για τους μαθητές τής Δευτεροβάθμιας, στο κτηριακό συγκρότημα των Γυμνασίων – Λυκείων, και μία αίθουσα Η/Υ δυναμικότητας 18 θέσεων εργασίας, στο κτηριακό συγκρότημα των Δημοτικών.

Οι Η/Υ είναι σε μόνιμη κεντρική σύνδεση στο Διαδίκτυο προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστατευμένη, όσον αφορά στο περιεχόμενο, πρόσβαση στις σύγχρονες πηγές πληροφόρησης.

Τα εργαστήρια διαθέτουν επιπλέον τον απαραίτητο εποπτικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (π.χ. εκτυπωτές, σαρωτές, web κάμερα, προβολέα data – οθόνη) και μεγάλο εύρος εξειδικευμένου λογισμικού για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Χάρη στις υψηλές προδιαγραφές τους τα εργαστήρια των Αρσακείων Εκάλης, όπως και τού Ψυχικού, λειτουργούν ως πιστοποιημένα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης από το Υπουργείο Παιδείας και χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή για παρουσιάσεις πρωτοποριακών εφαρμογών νέου εκπαιδευτικού λογισμικού.

Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο - Δειγματική ανασκαφή


Η κατασκευή Αρχαιολογικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου ήταν ιδέα τού καθηγητή Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη, μέλους τού Δ.Σ. τής Φ.Ε., και στοιχεί προς τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό τής παιδείας που παρέχεται στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία.

Το 2015 εξειδικευμένο συνεργείο από την αρχαία Επίδαυρο κατασκεύασε με φυσικά υλικά μια ειδική υποδομή που αποτυπώνει/μιμείται τα ερείπια σπιτιού τής Αθήνας τού 4ου αιώνα π.Χ. , όπου οι μαθητές υλοποιούν προσομοιώσεις δειγματικής ανασκαφής.

Η Δειγματική Ανασκαφή αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό εργαλείο για τη διδασκαλία τής Ιστορίας, καθώς συμμετέχοντας σε μια «δειγματική», δηλαδή σκηνοθετημένη, ανασκαφή, οι μαθητές εκπαιδεύονται στη διαδικασία και τις μεθόδους γενικότερα τής πρωτογενούς έρευνας.

Εργαστήριο Ιστορίας και Tέχνης


Το 2016 στον 1ο όροφο τής πτέρυγας των Αρσακείων Δημοτικών Εκάλης διαμορφώθηκε ειδική αίθουσα-εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης, με αντίγραφα αρχαίων γλυπτών και αγγείων, όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση και την παραστατικότερη διδασκαλία τού μαθήματος τής Ιστορίας στο Δημοτικό.

Το εργαστήρι αυτό περιλαμβάνει 7 εκμαγεία γλυπτών και ένα αντίγραφο πήλινης οινοχόης, αντικείμενα αντιπροσωπευτικά διαφορετικών εποχών.

Τα εκθέματα, που αποτελούν δωρεές προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, συνοδεύονται από επεξηγηματικό εποπτικό υλικό.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν από κοντά τα υψηλής πιστότητας και καλλιτεχνικής αξίας αυτά αντίγραφα έργων τέχνης, τα οποία αποτελούν πηγή γνώσης αλλά και έμπνευσης για την ανάπτυξη τής δημιουργικής έκφρασης των μαθητών.

Εργαστήρια Φυσικών μαθημάτων


Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών λειτουργούν τόσο για τα Δημοτικά όσο και για τα Γυμνάσια – Λύκεια και εξυπηρετούν τις ανάγκες διδασκαλίας και πειραματικής άσκησης των μαθητών στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Δημοτικού αποτελείται από δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για την Ε΄ και την Στ΄ τάξη αντίστοιχα.

Οι αίθουσες αυτές διαθέτουν πλούσιο σχολικό εργαστηριακό εξοπλισμό, όργανα, εποπτικά μέσα αλλά και πολυμέσα, διαδραστικό πίνακα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, απαραίτητα στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Οι μαθητές εργάζονται κατά ομάδες σε πάγκους εργασίας, με την καθοδήγηση των δασκάλων Φυσικής και με τη συνδρομή τής παρασκευάστριας τού εργαστηρίου, για την πραγματοποίηση πειραμάτων στο πλαίσιο της ανακαλυπτικής μάθησης, σε ένα περιβάλλον που ενισχύει την ερευνητική διάθεση των μαθητών.

Ίδρυση τού Αρσακείου Ιωαννίνων στην Κοινότητα Λογγάδων


Το πιο πρόσφατο Αρσάκειο, το Αρσάκειο Ιωαννίνων, προστέθηκε στη μεγάλη εκπαιδευτική οικογένεια των Αρσακείων το 2009, που ξεκίνησε τη λειτουργία του σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κοινότητα Λογγάδων, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο τής πόλης.

Το οικόπεδο των 30 στρεμμάτων, στο οποίο ανοικοδομήθηκε το υπερσύγχρονο σχολικό κτήριο που στεγάζει τα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων, προσφέρει ανεμπόδιστη πανοραμική θέα προς τη λίμνη Παμβώτιδα και αποτελεί δωρεά τής Κοινότητας.

Αίτημα τής τοπικής κοινωνίας και οφειλή τής Φιλεκπαιδευτικής στον ευεργέτη των Σχολείων Απόστολο Αρσάκη η ίδρυση τού Σχολείου


Μαζί με το πάγιο αίτημα τής τοπικής κοινωνίας για ίδρυση Αρσακείου στην Ήπειρο εκπληρώθηκε και μια οφειλή τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας προς τον μεγάλο Ηπειρώτη ευεργέτη των Σχολείων Απόστολο Αρσάκη, ο οποίος είχε εκδηλώσει την επιθυμία στο τότε Διοικητικό της Συμβούλιο για λειτουργία Αρσακείου στον τόπο καταγωγής του, τη Χοταχόβα τής Βορείου Ηπείρου. Έτσι, επί προεδρίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ηπειρωτών Επιστημόνων αποδύθηκε σε συστηματική προσπάθεια για την εξεύρεση οικοπέδου.

Στη συνέχεια η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ανέλαβε με ίδιους πόρους την ανοικοδόμηση σχολικού κτηρίου αντάξιου των προδιαγραφών όλων των Αρσακείων, ακολουθώντας τις επιταγές τής σύγχρονης σχολειοδομίας.

Τα εγκαίνια του Σχολείου


Στις 20 Φεβρουαρίου 2010, σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τού Αρσακείου Ιωαννίνων από τον Γιαννιώτη τότε Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα


Με μια μεγάλη οικονομική επένδυση που έγινε στο πλαίσιο και τής ανάπτυξης των Αρσακείων Σχολείων, τα Ιωάννινα και γενικότερα η Ήπειρος μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το καλύτερο σχολικό συγκρότημα των Βαλκανίων, ένα σχολείο κόσμημα τής περιοχής!

Ο ειδικός σε θέματα σχολειοδομίας και επικεφαλής τής Τεχνικής Υπηρεσίας τής Φιλεκπαιδευτικής αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Λεοντόπουλος σε συνεργασία με μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων συνέταξαν την αρχιτεκτονική μελέτη τού σχολικού συγκροτήματος, που εκτέλεσε με εξαιρετική ποιότητα η κατασκευαστική εταιρεία «Άκτωρ», αξιοποιώντας την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση τής περιοχής καθώς και τα τοπικά υλικά κατασκευής, με αποτέλεσμα την ομαλή ένταξή τού σχολικού συγκροτήματος στο ευρύτερο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός τού σχολικού συγκροτήματος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του


Το 2009 ολοκληρώθηκε η κατασκευή τού πρώτου κτηρίου, τού Δημοτικού, με εμβαδόν περίπου 4.800 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των κύριων και των βοηθητικών χώρων. Σχεδιασμένο με βάση τις πλέον σύγχρονες διεθνείς σχολειοδομικές προδιαγραφές, περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 αίθουσες ξένων γλωσσών, αίθουσα Καλλιτεχνικών και Μουσικής, εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη, κλειστό χώρο Γυμναστικής, Χορού, χώρο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και κύριους και βοηθητικούς χώρους που υποστηρίζουν τη λειτουργία τού Σχολείου.

Ο ειδικός σχεδιασμός των χώρων, τα μεγάλα ανοίγματα, οι ευρύχωρες αίθουσες, το αίθριο με τις κερκίδες για τις υπαίθριες εκδηλώσεις, καθώς και ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων φυσικών επιστημών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υποδηλώνουν το ενδιαφέρον τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για την υλοποίηση τής διδακτικής διαδικασίας με τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις τής παιδαγωγικής.

Ο περιβάλλων χώρος


Ο περιβάλλων χώρος, στον οποίο προβλέπεται να υπάρχουν υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι επικοινωνίας μαθητών, κήποι και χώροι ψυχαγωγίας, έχει σχεδιαστεί επίσης με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλλιεργεί την αισθητική, να εμπνέει τον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, να εξοικειώνει τους μαθητές με τα φυτά και τα δέντρα τής ελληνικής χλωρίδας και να προσφέρει ερεθίσματα για μάθηση, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια τής περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.

Επέκταση τού σχολικού συγκροτήματος με νέες κτηριακές μονάδες


Στο κτήριο τού Δημοτικού συστεγάστηκαν προσωρινά όλες οι βαθμίδες προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, το κτηριολογικό πρόγραμμα τού συγκροτήματος, όταν ολοκληρωθεί στο σύνολό του, προβλέπει την ανέγερση αυτόνομων κτηρίων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, Λυκείου, κλειστού γυμναστηρίου, καθώς και κεντρικού κτηρίου, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θέατρο), βιβλιοθήκη και γραφεία Διοίκησης.

Στόχος τής Φιλεκπαιδευτικής είναι κάθε κτήριο να ανταποκρίνεται αισθητικά και λειτουργικά στις ανάγκες των ηλικιακών ομάδων των μαθητών που φιλοξενεί.

Μάλιστα, μετά από συστηματική προσπάθεια τού Δ.Σ. και τού Προέδρου τής Φ.Ε. για εξεύρεση πόρων, στο τέλος τού σχολικού έτους 2018-2019, με τη σημαντική δωρεά τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε η ανέγερση χωριστού κτηρίου, η πτέρυγα Β, Γυμνασίου – Λυκείου, το οποίο θα αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο, συνολικού εμβαδού 1.850 τ.μ., και θα περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Πληροφορικής, 2 αίθουσες ξένων γλωσσών, χώρους γραφείων και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Ο εξοπλισμός τού νέου κτηρίου θα είναι αντίστοιχος σε ποιότητα και αισθητική με αυτόν τού υπάρχοντος κτηρίου.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθούν γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 και χώρος στάθμευσης, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τού Σχολείου.

Εγκαίνια τού Σχολείου Πατρών το 2004 στο Πλατάνι τού Ρίου


Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2004 ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εγκαινίασε το νέο σχολικό συγκρότημα τού Αρσακείου Πατρών στο Πλατάνι τού Ρίου.

Το Αρσάκειο Πατρών, σημείο αναφοράς και ζωντάνιας στο κέντρο τής πόλης, μεταφέρθηκε στο ιδιόκτητο πλέον σχολικό συγκρότημα σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων με την αρχική υποστήριξη τής Πολιτείας.

Το νέο σχολικό συγκρότημα


To καλοκαίρι τού 2004 με την κατασκευή τού Δημοτικού ολοκληρώθηκε το πρώτο κτηριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Αρσάκειο Πατρών.

Τον σχεδιασμό του ανέλαβαν οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες, καθηγητές τού ΕΜΠ, Δημήτρης Ησαΐας και Τάσης Παπαϊωάννου, οι οποίοι αξιοποίησαν ευρηματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού οικοπέδου: την πανοραμική θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που βρίσκεται προς βορρά, και το ρέμα τής Ξυλοκέρας, που βρίσκεται στη νότια-νοτιοδυτική πλευρά, καθώς και τις έντονες κλίσεις του.

Σχεδιασμός και οργάνωση τού σχολικού συγκροτήματος


Το κτήριο είναι οργανωμένο γύρω από ένα αίθριο, μια μεγάλη εσωτερική αυλή που αποτελεί την «καρδιά» τού Σχολείου.

Οι κινήσεις προς τους χώρους διδασκαλίας αναπτύσσονται στις περιμετρικές στοές τού αιθριακού χώρου τονίζοντας τον εσωστρεφή του χαρακτήρα.

Η αξιοποίηση τής φυσικής κλίσης τού εδάφους επιτρέπει τη δημιουργία κερκίδων που υποβοηθούν την ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων, δίνοντας ζωή στον χώρο και συμβάλλοντας στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Ιδιαίτερα σημαντικός για τη λειτουργία τού Σχολείου είναι ο μεγάλος μεταβατικός χώρος τής εισόδου με τις δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων που παρέχει (συγκεντρώσεις, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις κτλ.).

Ο σχεδιασμός των επιμέρους ενοτήτων των αιθουσών ανταποκρίνεται στις ανάγκες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων των μαθητών τού Σχολείου.

Οι αίθουσες των μικρότερων τάξεων έχουν ιδιαίτερο αύλειο χώρο προς την εξωτερική πλευρά τού κτηρίου, όπως εξάλλου και το Γυμναστήριο.

Αξιοποίηση τού φυσικού περιβάλλοντος χώρου


Τα υλικά και τα γαιώδη χρώματα βοηθούν ώστε το κτήριο να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο τής περιοχής.

Η αδρότητα των υλικών είναι εξαιρετικά πολύτιμη, ιδίως σε μια χώρα σαν τη δική μας που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο και εκτυφλωτικό φως που πέφτει πάνω τους και διαχέεται, αναδεικνύοντας χρώματα και υφές, δημιουργώντας φωτοσκιάσεις, τονικότητες και διαβαθμίσεις.

Χρησιμοποιήθηκαν το άβαφο ανεπίχρηστο σκυρόδεμα, ανεπίχρηστες τσιμεντοπλινθοδομές και επιχρίσματα σε γαιώδη χρώματα. Μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές συμπληρώνουν την εικόνα τού συγκροτήματος.

Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου και λυκείου


Το 2008 στο κτήριο τού Γυμνασίου-Λυκείου, όπου μέχρι στιγμής συστεγάζονται όλες οι σχολικές βαθμίδε, ολοκληρώθηκε, με δωρεά τού προέδρου τού Κέντρου Παιδείας Επιστημών Κωνσταντίνου Δημητριάδη, η κατασκευή πτέρυγας Εργαστηρίων, που περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακές αίθουσες (Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας), αίθουσα παρασκευαστηρίου πειραμάτων, αίθουσα Πληροφορικής, δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφεία καθηγητών.

Κάθε εργαστηριακή αίθουσα είναι πλήρως εξοπλισμένη με τις πιο σύγχρονες πειραματικές διατάξεις, όργανα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, προβολείς, εκτυπωτές κ.λπ.

Σχεδιασμός ανοικοδόμησης ξεχωριστών κτηριακών μονάδων για κάθε σχολική βαθμίδα


Η αρχή έγινε με προοπτική στο μέλλον να υλοποιηθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα τού συγκροτήματος στο σύνολό του, το οποίο προβλέπει την ανέγερση Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου και Λυκείου, Θεάτρου, Βιβλιοθήκης, Κλειστού Γυμναστηρίου καθώς και κυρίως Διοίκησης, συνολικού εμβαδού 12.600 τ.μ.

Εστία Επιστημών Πάτρας


Η Εστία Επιστημών Πάτρας λειτούργησε τον Σεπτέμβριο τού 2008 σε ένα πρότυπο κτήριο, που βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, με αξιόλογες τεχνολογικές υποδομές και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με πολυάριθμα διαδραστικά εκθέματα και αλληλεπιδραστικές εκθέσεις, που καλύπτουν περισσότερες από εκατό επιμέρους θεματικές περιοχές των Μαθηματικών, τής Φυσικής και τής Πληροφορικής, με σκοπό τη διάδοσή τους στο ευρύ κοινό.

Η Εστία Επιστημών, όπως και τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Πατρών, κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν εξολοκλήρου με δωρεά τού ιδρυτή και προέδρου τού Κέντρου Παιδείας Επιστημών Κωνσταντίνου Δημητριάδη και αποτελούν την επισφράγιση τής συμφωνίας συνεργασίας με το Κέντρο Παιδείας Επιστημών, που είχε υπογραφεί μεταξύ τού κ. Δημητριάδη και τού προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τον Ιούνιο τού 2006.

Η πτέρυγα των Εργαστηρίων τού Αρσακείου περιλαμβάνει 3 εργαστηριακές αίθουσες Φυσικών Επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας), αίθουσα παρασκευαστηρίου πειραμάτων, αίθουσα Πληροφορικής, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφείο καθηγητών. Κάθε εργαστηριακή αίθουσα είναι πλήρως εξοπλισμένη με τις πιο σύγχρονες πειραματικές διατάξεις, όργανα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, προβολείς, εκτυπωτές κ.λπ.

Τελετή εγκαινίων τής Εστίας Επιστημών Πάτρας


Στις 19 Δεκεμβρίου 2009 ο Αντιπρόεδρος τής Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, τέλεσε τα εγκαίνια των δύο κτηρίων τής Εστίας Επιστημών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος και ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Λειτουργία τής Εστίας Επιστημών Πάτρας


Η Εστία Επιστημών Πάτρας υλοποιεί επιστημονικές δραστηριότητες που απευθύνονται στους μαθητές και τους καθηγητές όλων των σχολείων, αλλά και σε φοιτητές.

Οι καθηγητές μαζί με τους μαθητές τους αξιοποιούν τις υποδομές τής Εστίας και λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητές της και τις διαδραστικές εκθέσεις της, που λειτουργούν συμπληρωματικά προς τη σχολική εκπαίδευση.

Η Εστία Επιστημών Πάτρας λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας χώρος αναζήτησης τής γνώσης, ανακάλυψης των αιτίων πίσω από τα φυσικά φαινόμενα και κατανόησης των επιτευγμάτων τής επιστήμης μέσα από τη δημιουργία διαλόγου που οδηγεί μαθητές και φοιτητές να κατακτήσουν τη γνώση με τη δική τους προσπάθεια και τους καθηγητές να τη δομήσουν και να τη διδάξουν με καινούργιους τρόπους.

Κέντρο Παιδείας Επιστημών


Το Κέντρο Παιδείας Επιστημών, με το οποίο συνεργάζεται η Εστία Επιστημών Πάτρας, είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Οικονομικών, ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2000, με σκοπό την αξιοποίηση τής ανακαλυπτικής διαδικασίας για την κατανόηση των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και τής Πληροφορικής.

Αρσάκειο Θεματικό Πάρκο


Καρπός τής κινητικότητας τού Σχολείου στον τομέα τής επιστήμης είναι η δημιουργία, κατά το σχολικός έτος 2018-2019, τού Αρσακείου Θεματικού Πάρκου στον χώρο μεταξύ των δύο κτηριακών συγκροτημάτων, τού Σχολείου και τής Εστίας Επιστημών.

Το πάρκο, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με Τμήματα τού Πανεπιστημίου Πατρών και ινστιτούτων και χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από χορηγούς και προγράμματα Erasmus, είναι προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές τής Πάτρας και τής ευρύτερης περιοχής.

Το πάρκο περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό και σεισμογράφο, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Εστία Επιστημών Πάτρας.

Ανέγερση ιδιόκτητου σχολικού συγκροτήματος στα Τίρανα


Από τον Μάιο τού 2007 το Αρσάκειο Τιράνων λειτουργεί στο νέο ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα, σε οικόπεδο 100.000 τ.μ., 5 χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα, το οποίο ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες διεθνείς εκπαιδευτικές απαιτήσεις.

Το νέο κτήριο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2007. Στα εγκαίνια παρέστησαν οι αρμόδιοι υπουργοί και προσωπικότητες από την Αλβανία και την Ελλάδα: ο Υπουργός Παιδείας τής Ελλάδας Ε. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Παιδείας τής Αλβανίας Γ. Πόλλο, ο τ. Πρωθυπουργός τής Αλβανίας Φ. Νάνο, ο βουλευτής Λ. Ζαγορίτης, ο πρέσβης Δ. Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ. Μπαμπινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Ι. Παρασκευόπουλος, όλα τα μέλη τού Δ.Σ. και πολλοί εταίροι τής Φ.Ε.

Σε αμφιθεατρικό οικόπεδο 100 περίπου στρεμμάτων το κτήριο, ειδικά μελετημένο από τους εκλεκτούς αρχιτέκτονες, καθηγητές τού ΕΜΠ, Δημήτρη Ησαΐα και Τάση Παπαϊωάννου, εταίρους τής Φ.Ε., είναι κατασκευασμένο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργικότητας, αισθητικής και ασφάλειας.

Έχει εμβαδόν 4.000 τ.μ. και οργανώνεται γύρω από ένα αίθριο.

Οι αίθουσες, κατανεμημένες σε 4 στάθμες (ορόφους), έχουν η καθεμία ιδιαίτερο υπαίθριο χώρο προς τις εξωτερικές πλευρές τού κτηρίου.

Οι χώροι κίνησης βρίσκονται περιμετρικά τού αιθρίου, το οποίο αποτελεί τον εσωτερικό αύλειο χώρο.

Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία και τους βοηθητικούς και ημιυπαίθριους χώρους, το Σχολείο διαθέτει εργαστήρια Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας πλήρως εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα μέσα, Βιβλιοθήκη, αίθουσες Μουσικής και Γυμναστικής, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Όταν ολοκληρωθεί το συγκρότημα θα περιλαμβάνει ξεχωριστά κτήρια Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, Βιβλιοθήκης, Θεάτρου και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κύρια πηγή χρηματοδότησης για την ανέγερση τού Σχολείου ήταν το Πρόγραμμα τής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ΥΔΑΣ για τα Βαλκάνια τού Υπουργείου Εξωτερικών. Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή των χορηγών Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, Μαριάννας Λάτση, Βασίλη Θεοχαράκη, Ανδρέα Κανελλόπουλου, Καλλιόπης Λεμού. Βεβαίως δεν έλειψαν οι ίδιοι πόροι τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Επίσης, το 2003 ιδρύθηκε σωματείο με τίτλο «Ένωση Φίλων τού Αρσακείου Τιράνων» για την ηθική και οικονομική στήριξη τής λειτουργίας τού Σχολείου.