Εκτύπωση
xmas-dhmtO πολιτισμός ενός λαού αποτελεί το πολυτιμότερό του εφόδιο, που τον στηρίζει σε περιόδους κρίσης και τον βοηθά ναπορεύεται με αξιοπρέπεια και να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες του. Είναι γνωστό ότι τα Αρσάκεια Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής  Εταιρείας, του παλαιότερου και μεγαλύτερου Οργανισμού Παιδείας, πρότυπου  για την  Ελλάδα,  ξεχωρίζουν σε όλη την εκπαιδευτική τους διαδρομή καθώς, μεταξύ άλλων, υπηρετούν, καλλιεργούν και προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης  είναι ένα πρωτοπόρο σχολείο που εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες διδακτικές μεθόδους, υλοποιεί τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και εφαρμόζει στην καθημερινότητα του καινοτόμα προγράμματα.


Παράλληλα όμως, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της λαϊκής μας παράδοσης και έχει εντάξει στο ωρολόγιό του πρόγραμμα δράσεις, που φέρνουν τα παιδιά μας σε επαφή και τα κάνουν μετόχους της ανεκτίμητης αυτής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι παραδόσεις των  Χριστουγέννων και της  Πρωτοχρονιάς, τα ήθη κι έθιμα των ημερών, όσο κι αν έχουν παραμεληθεί στις ημέρες μας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, εξακολουθούν να ελκύουν τους  μικρούς μας μαθητές, που ακόμα μπορούν και  βιώνουν έντονα τη χαρά των εορτών.

Το ταξίδι τους  λοιπόν, στον  παραδοσιακό στίχο των  καλάντων, στους παραδοσιακούς χορούς, στη θεατρική αναπαράσταση των εθίμων, όχι μόνο τους διασκέδασε και τους έκανε πλουσιότερους σε γνώσεις, αλλά τους έδωσε και τη δυνατότητα να γευτούν τον πλούτο, τη δύναμη και την ποιότητα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Άλλωστε ο ασφαλέστερος δρόμος για την προσέγγιση της ψυχής και του ήθους ενός λαού θεωρείται ο πολιτισμός του.

Η Διευθύντρια
Θεοδώρα Κωνσταντινίδου