Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός για την επέτειο τής εθνικής παλιγγενεσίας στα Αρσάκεια Δημοτικά Ψυχικού. Την ευθύνη για την εφετινή διοργάνωση είχε το Γ΄ Αρσάκειο Δημοτικό.
Τον πανηγυρικό λόγο τής ημέρας εκφώνησε η υποδιευθύντρια τού Σχολείου κ. Ανθή Παναγοπούλου. Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Ελλάς Ανάστα, Χαίρε». Ο στίχος τού ποιητή Αρ. Βαλαωρίτη, από το ποίημά του «Ευαγγελισμός - Ελληνισμός», αποτέλεσε το έναυσμα για την παρουσίαση τού χρονικού τής Επανάστασης τού 1821, μέσα από το οποίο οι μαθητές ζωντάνεψαν σημαντικές ιστορικές στιγμές τού έθνους μας.
Ο καθαρός ποιητικός λόγος σε συνδυασμό με το σενάριο, που απαιτούσε συνεχή δράση, πάθος αλλά και ένταση, την εκπληκτική ερμηνεία των μαθητών, η εξαιρετική σκηνοθεσία αλλά και τα εντυπωσιακά σκηνικά, ενθουσίασαν και συγκίνησαν τους παρευρισκομένους. Το έργο διανθίστηκε με επιλεγμένα αποσπάσματα και ποιήματα των Ρ. Φεραίου, Α. Κάλβου, Γ. Ρίτσου, Δ. Σολωμού και Οδ. Ελύτη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με επετειακά τραγούδια που ερμήνευσαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού.
Την επιλογή και τη διασκευή των κειμένων αλλά και το πρόγραμμα τής εορτής επιμελήθηκαν οι δασκάλες κ. Δ. Ιακωβάκη, Κ. Βασιλά και Α. Παναγοπούλου, τη θεατρική παράσταση σκηνοθέτησε η θεατρολόγος κ. Α. Κοντού, τη χορωδία δίδαξε και διηύθυνε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Φ. Σακλαρίδου. Τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς δίδαξαν οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής κ. Γ. Τσιάκου, Β. Βρεττάκου και για το θεατρικό η κ. Β. Ανδρακάκου. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Ε. Παπαδημητρίου και την ηλεκτρονική επεξεργασία τού προγράμματος και την προβολή των εικόνων ανέλαβε η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Κ. Μυτακίδη. Τον γενικό συντονισμό και την επιμέλεια τού εορτασμού είχε η Διευθύντρια τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Σ. Μέλλιου-Κοτρωνιά.