Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τής Παγκόσμιας Ημέρας για την αντιμετώπιση τής Σχολικής Βίας, στις 21 Μαρτίου 2015 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά τους.
Οι μικροί μαθητές επεξεργάστηκαν το βιβλίο συναισθηματικής αγωγής «Ο Τριγωνοψαρούλης» καθώς και τις διαδικτυακές ιστορίες «Τα μπαλόνια τής φιλίας» και «Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο», γραμμένες και εικονογραφημένες από παιδιά, που αναφέρονται στην αξία τής φιλίας και στη διαφορετικότητα, αντίστοιχα.
Με αφορμή το διδακτικό περιεχόμενο των βιβλίων, οι μαθητές συζήτησαν για τις αρετές τής φιλίας, τής συνεργασίας και τής ομόνοιας και συνειδητοποίησαν ότι είναι σημαντικό τα μέλη μιας ομάδας να διαχειρίζονται σωστά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά τους συναισθήματα.
Επίσης, οι μαθητές συζήτησαν για τα φαινόμενα εκφοβισμού, βίας και αποξένωσης που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια τής σχολικής τους ζωής, εντόπισαν τους τρόπους που εκδηλώνονται και πρότειναν λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Στη συνέχεια, οι μαθητές τής Α΄1 τάξης εργάστηκαν σε ομάδες των δύο και ανέδειξαν ο ένας τα θετικά χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τού άλλου. Με αυτόν το τρόπο διαπίστωσαν πως όλοι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά εξίσου σημαντικοί και δημιουργικοί στο πλαίσιο τής ομάδας τής τάξης. Στο τέλος, κατασκεύασαν ψαράκια που συμβολίζουν τις διαφορετικές τους προσωπικότητες και συμφώνησαν πως η δύναμη τής ομάδας τους οφείλεται στη διαφορετικότητά τους.
Οι μαθητές τής Α΄3 τάξης φούσκωσαν μπαλόνια που συμβόλιζαν τις διαφορετικές τους προσωπικότητες και στο τέλος τα ένωσαν για να τονίσουν τη δύναμη τής ομάδας τους.