Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 οι μαθητές τής Α´ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν τον πολυχώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων «Κέντρο τής Γης» και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Είμαι ο σπόρος». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών, με σκοπό αυτοί να κατανοήσουν ότι ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος τής διατροφής των ανθρώπων.
Οι μικροί μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και, μαζί με τους οδηγούς- εκπαιδευτές, παρατήρησαν διάφορα φυτά και τους σπόρους τους και κατάλαβαν ότι ο σπόρος είναι μέρος τού φυτού. Κατόπιν, συνέλεξαν πληροφορίες για την ποικιλία των σπόρων και τους τρόπους διασποράς και διάδοσής τους.
Στη συνέχεια, μέσα από ομαδικό παιχνίδι, τα παιδιά μιμήθηκαν, με το σώμα τους, το μεγάλωμα ενός σπόρου.
Στο τελευταίο μέρος τού προγράμματος οι μαθητές ξεχώρισαν και ομαδοποίησαν διαφορετικά είδη σπόρων και εκτίμησαν την αξία των σπόρων στη διατροφική πυραμίδα.
Το πρόγραμμα ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές, γιατί πέρα από τις σημαντικές γνώσεις που τους προσέφερε, τους έδωσε την ευκαιρία να χαρούν μια ωραία φθινοπωρινή μέρα κοντά στη φύση.