Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, όπου παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: «Το δικαίωμα να είσαι παιδί» και «Μόνος ή μοναδικός, διαφορετικότητα και ρατσισμός».
Στόχος τού πρώτου προγράμματος ήταν οι μαθητές να μάθουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα δικαιώματά τους ως μελών τού ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αλλά και να ευαισθητοποιούνται όταν αυτά παραβιάζονται, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Ακόμη, τους δόθηκε η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν την αξία τής συνεργασίας και να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τού καθενός στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Μόνος ή μοναδικός, διαφορετικότητα και ρατσισμός» οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις έννοιες τής διαφορετικότητας και τού ρατσισμού, ενώ έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να αποδέχονται και να σέβονται τη διαφορετικότητα καθενός μας. Στη συνέχεια, προβληματίστηκαν για την ύπαρξη φαινομένων βίας που συμβαίνουν ενίοτε λόγω τής διαφορετικότητας. Διερεύνησαν επίσης τρόπους για να λειτουργούν και να συνδιαλέγονται με βάση την ισότητα και τη δικαιοσύνη.
Μετά την ολοκλήρωση των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μαθητές δημιούργησαν το δικό τους εικαστικό έργο.
Στόχος των εκπαιδευτικών αυτών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο Μουσείο είναι η εξοικείωση με την τέχνη από την παιδική ηλικία και η ανάδειξη τής μοναδικότητάς της, η δημιουργική συμβολή της στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ανάπτυξη τής προσωπικής έκφρασης κάθε παιδιού.