Αρσάκεια Ιωαννίνων
«Στης ιδέας τα κάστρα το Αρσάκειο πάντα
  θα σκορπίζει σαν άστρα τής Ελλάδος το φως…..»

Μια ξεχωριστή επίσκεψη πραγματοποίησαν, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Αρσάκειο Μέγαρο, να ξεναγηθούν στους χώρους του και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική τού κτηρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Στόχος τής επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία τού Σχολείου στο οποίο φοιτούν, ξεκινώντας από τη θεμελίωση τού μεγάλου Παρθεναγωγείου το 1849, το οποίο στεγάστηκε στο Αρσάκειο Μέγαρο.
Το κτήριο αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα τής Αθήνας. Είναι έργο τού μεγάλου αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου και χρηματοδοτήθηκε από τον αείμνηστο ευεργέτη Απόστολο Αρσάκη.
Κατά τη διάρκεια τής επίσκεψης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την Υπεύθυνη των πολιτιστικών προγραμμάτων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη στις πτέρυγες τού Μεγάρου, όπου σήμερα στεγάζεται το Συμβούλιο τής Επικρατείας. Στην αίθουσα Ολομέλειας τού Δικαστηρίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και με τους αντιπροέδρους κ. Αθανάσιο Ράντο και Αναστάσιο Γκότση, καθώς και άλλους δικαστικούς λειτουργούς. Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών σχετικά με τον θεσμό τής Δικαιοσύνης και τη συγκρότηση και  οργάνωση τού Δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Σακελλαρίου προσέφερε αναμνηστική πλακέτα των 75 χρόνων λειτουργίας τού Συμβουλίου τής Επικρατείας στη Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Στυλιανή Μέλλιου.
Μετά την ξενάγησή τους, μαθήτριες τού Σχολείου μας ντυμένες με την πρώτη στολή των Αρσακειάδων, ζωντάνεψαν στιγμές από τη σχολική ζωή των οικότροφων Αρσακειάδων, αποτυπώνοντας τον ενθουσιασμό με τον οποίο η ελληνική κοινωνία τού 1849 είχε αγκαλιάσει το Αρσάκειο Σχολείο.
Οι μαθητές μας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην επιβλητική τελετή που έγινε για τα εγκαίνια τού πρώτου Αρσακείου. Γύρω από τη νεαρή Βασίλισσα Αμαλία, που ήταν επίτιμη Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πολλοί από τους πιο σημαντικούς στρατηγούς τού 1821 με τις φουστανέλες τους παρευρίσκονταν στην ιστορική γιορτή που έγινε τότε, με πρωταγωνίστριες τις πρώτες μαθήτριες τού Παρθεναγωγείου, που σαν ένα «ζωντανό μπουκέτο» κοσμούσαν τις μεγαλοπρεπείς αίθουσές του.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Ύμνο τού Αρσακείου, δίνοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι τα Αρσάκεια Σχολεία 180 χρόνια μετά συνεχίζουν το όραμα τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα παιδείας και πολιτισμού, παρέχοντας στους μαθητές τους όχι μόνο υψηλή μόρφωση αλλά και ηθική και κοινωνική αγωγή, και μεταλαμπαδεύοντας το φως τής γνώσης και τής αρετής στις νεότερες γενιές, που διασφαλίζουν για το Αρσάκειο Σχολείο ένα κραταιό μέλλον αντάξιο τού ένδοξου παρελθόντος του.