Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ο Γ. Γουναρόπουλος και η ποιητική τού Συμβολισμού».
Κατά τη διάρκεια τής επίσκεψής τους τα παιδιά γνώρισαν εκατό και πλέον αντιπροσωπευτικά έργα τού μεγάλου ζωγράφου και εκφραστή τής γενιάς τού '30 Γιώργου Γουναρόπουλου.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια λεπτομερή ανάλυση των έργων του και με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν το προσωπικό του ύφος και την καλλιτεχνική του πορεία.
Συνειδητοποίησαν, ακόμη, πως ο ζωγράφος με τα έργα του δημιουργεί ένα ονειρικό πλαίσιο, δηλαδή χρησιμοποιεί μυθικές μορφές προκειμένου να φτιάξει μια ονειρική πραγματικότητα στην οποία επικρατεί το υγρό στοιχείο, το νερό. Αρκετά από τα έργα τού Γουναρόπουλου έχουν, επίσης, ως θέμα τη γυναίκα.
Ο καλλιτέχνης εμπνέεται και αντλεί τα θέματά του από τη μυθολογία και την ιστορία, καθώς και από τη θρησκεία. Στο τέλος τού εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές δημιούργησαν δικά τους έργα, αντλώντας έμπνευση από τους πίνακες τού ζωγράφου.
Με την επίσκεψή τους αυτή οι μαθητές κατάφεραν να αντιληφθούν την πεποίθηση τού ζωγράφου Γουναρόπουλου ότι «το ποιητικό μέρος δεν μπορούμε να το καθορίσουμε, γιατί περιέχει τα συναισθήματά μας», είναι αυτό που «κάνει την αντικειμενικότητα να είναι ζωγραφική».