Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα από νοσηλευτές τού Ερυθρού Σταυρού με θέμα την παροχή πρώτων βοηθειών.
Αρχικά, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία τού Διεθνούς και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον ιδρυτή του, τον Ερρίκο Ντυνάν, το έμβλημα αλλά και τη δράση του, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Ανακάλυψαν, επίσης, τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το έργο του, όπως είναι ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ουδετερότητα, η ανεξαρτησία, ο εθελοντισμός, η ενότητα και η παγκοσμιότητα.
Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν με βιωματικό τρόπο σε διάφορες περιπτώσεις όπου χρειαζόταν η παροχή πρώτων βοηθειών (π.χ. λιποθυμία, αιμορραγία, κάκωση κάποιου οστού).
Οι μαθητές κατανόησαν πως είναι απαραίτητο να διατηρούν την ψυχραιμία τους όταν παρέχουν πρώτες βοήθειες σε κάποιον. Ακόμη, κατάλαβαν πως αυτό που προέχει περισσότερο είναι να διασφαλίσουν την υγεία τους, αποφεύγοντας να εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής με πρωταρχικό κανόνα να φορούν πάντοτε γάντια προτού ακουμπήσουν κάποιο άλλο ανθρώπινο σώμα.
Σκοπός τού προγράμματος ήταν οι μαθητές να μάθουν, όσο είναι δυνατόν, να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε κάποιο έκτακτο περιστατικό μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.