Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν τη Ρωμαϊκή Αγορά.
Αρχικά ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο τής Αρχαίας Αγοράς, όπου, διασχίζοντας την οδό των Παναθηναίων, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οικοδομήματα από διαφορετικές εποχές τής αρχαιότητας και να αντιληφθούν τη διαφορετική χρήση τού χώρου στο πέρασμα των αιώνων.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Μοναστηράκι, τα παιδιά βρέθηκαν στη Ρωμαϊκή Αγορά, το μέρος δηλαδή που είχε μεταφερθεί το εμπορικό τμήμα τής πόλης στα ρωμαϊκά χρόνια. Αφού θαύμασαν το μνημειώδες δυτικό πρόπυλο τής αρχηγέτιδος Αθηνάς, προσπάθησαν με τη βοήθεια παλαιών φωτογραφιών που παρίσταναν τον χώρο όπως ήταν αρχικά να εντοπίσουν τα διάφορα μνημεία και στη συνέχεια να τα παρατηρήσουν έτσι όπως έχουν διασωθεί σήμερα. Με αυτό τον τρόπο γνώρισαν από κοντά τον Πύργο των Ανέμων, το Αγορανομείο, τις Βεσπασιανές.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους, οι μαθητές συνάντησαν και το μεγάλο οικοδόμημα τής Βιβλιοθήκης τού Αδριανού.
Ο περίπατος αυτός έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν ότι θαυμαστά έργα τού ελληνορωμαϊκού πολιτισμού υπάρχουν γύρω μας και κοντά μας.