Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στην Πλάκα, όπου παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα«Μόνος ή μοναδικός; Διαφορετικότητα και ρατσισμός» και «Το δικαίωμα να είσαι παιδί».
Στο πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τις έννοιες τής διαφορετικότητας και τού ρατσισμού, «μαθαίνοντας μέσω τής Τέχνης». Στο δεύτερο εξοικειώθηκαν με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων τού Παιδιού και ειδικότερα με τις τέσσερεις βασικές κατηγορίες της: "επιβίωση", "ανάπτυξη", "προστασία", "συμμετοχή".
Οι μαθητές άντλησαν ερεθίσματα από τα εκθέματα, τα έργα ζωγραφικής αλλά και τις κατασκευές που έχουν δημιουργήσει συνομήλικοί τους, ενώ παράλληλα αξιοποίησαν ποικίλα εκφραστικά και εικαστικά μέσα με την παρότρυνση τού εμψυχωτή και τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων και των σχετικών φύλλων εργασίας.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν με εικαστική δράση, όπου κάθε μαθητής δημιούργησε ατομικό έργο ζωγραφικής σχετικό με την θεματική που παρακολούθησε στο πλαίσιο τού αντίστοιχου προγράμματος.