Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών επισκέφθηκαν την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 οι μαθητές τής Α´ τάξης τού Γ´ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Μύθοι τού Αισώπου και αρχαιοελληνικά παιχνίδια”.
Τα παιδιά άκουσαν μύθους τού Αισώπου και μέσα από την πλοκή τους κατάλαβαν ότι ο Αίσωπος έδινε πάντα ένα δίδαγμα σε μικρούς και μεγάλους.
Στη συνέχεια, γνώρισαν διάφορα αρχαιοελληνικά παιχνίδια, όπως τον ασκωλιασμό (κουτσό), την κρικηλασία (στεφάνι), την ισορροπία ράβδου, την ακινητίνδα (αγαλματάκια ακούνητα), τη σφαίρα (μπάλα) και τους αστραγάλους ζώων (κότσια). Αφού έμαθαν τους κανόνες των παιχνιδιών, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν μερικά από αυτά.
Στο τελευταίο μέρος τού προγράμματος, γνώρισαν και αρκετά παιχνίδια-αντικείμενα με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα. Το γιο-γιο, ο στρόβιλος (σβούρα), η πλαγγόνα (κούκλα) και η πλαταγή (κουδουνίστρα) βοηθούσαν τα παιδιά να γυμνάζουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή τους. Οι μικροί μαθητές μάλιστα είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν με πηλό κάποια από αυτά τα παιχνίδια και να τα πάρουν μαζί τους ως αναμνηστικό τής θαυμάσιας αυτής επίσκεψης, που σκοπό είχε να επικοινωνήσει στα παιδιά την πολιτιστική παράδοση τού τόπου μας.