Εκτύπωση
Την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στη συλλογή έργων γλυπτικής, κυρίως στα γλυπτά τής αρχαϊκής και τής κλασικής περιόδου.
Σκοπός τής επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα γλυπτά ανθρώπινα τεχνουργήματα που συνδέονται με τον πολιτισμό των κοινωνιών που μελετούν στο μάθημα τής Ιστορίας τους.
Ξεκινώντας από την παρατήρηση των γεωμετρικών σχημάτων που απεικονίζονταν σε αμφορέα τής γεωμετρικής εποχής, οι μαθητές συνέχισαν την ξενάγησή τους παρατηρώντας την εξελικτική πορεία των μαρμάρινων αγαλμάτων τής αρχαϊκής περιόδου, που παρίσταναν κούρους και κόρες, θαύμασαν τα μελανόμορφα και τα ερυθρόμορφα αγγεία, για να καταλήξουν στα εντυπωσιακά έργα τέχνης τής κλασικής εποχής.
Τέλος, είδαν από κοντά το καθιστό αρχαϊκό άγαλμα που παρίστανε τον θεό Διόνυσο, γενειοφόρο, να κρατάει κάνθαρο, δηλαδή κύπελλο, μέσα σε ναΐσκο. Το άγαλμα προέρχεται από το ιερό τού Διονύσου, στον αρχαιολογικό χώρο τού Δήμου Διονύσου, εκεί δηλαδή όπου είναι πιθανό να παρουσιάστηκε η πρώτη μορφή δράματος.
Τα παιδιά ξενάγησε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τής Φ.Ε. κ. Μ. Καραμπατέα.