Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με τους μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού συναντήθηκε ο συγγραφέας τού βιβλίου «Τέχνη και Μαθηματικά» κ. Άρης Μαυρομμάτης, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στη Βιβλιοθήκη των Σχολείων. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού διαθεματικού εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπόνησαν εφέτος οι μαθητές, με θέμα: «Τρίγωνα, τετράπλευρα, κύκλοι και γραμμές σώζουνε ζωές».
Σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον συγγραφέα και να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους, σχετικά με το βιβλίο που επεξεργάστηκαν.
Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση τού κ. Μαυρομμάτη, οι μαθητές σχημάτισαν διάφορα γεωμετρικά σχήματα σε γεωπίνακες και με βιωματικό τρόπο ανακάλυψαν τις ιδιότητές τους. Παρατήρησαν επίσης τις κάθετες και τις παράλληλες πλευρές, τις γωνίες αλλά και τις κορυφές τους.
Συνειδητοποίησαν ακόμα ότι πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα στα έργα τους, όπως για παράδειγμα τα πουλάκια, με τα οποία τα παιδιά έφτιαξαν πλακόστρωση, εμπνευσμένη από το έργο του M. S. Escher.
Ο κ. Μαυρομμάτης εξήγησε στους μαθητές ότι τα σχήματα κρύβουν μέσα τους διάφορες ιδέες που έχουν οι καλλιτέχνες και οι οποίες ζωντανεύουν και ομορφαίνουν με τα χρώματα.
Το φανταστικό αυτό ταξίδι στον κόσμο τής Τέχνης και των Μαθηματικών οδήγησε τους μικρούς μαθητές μας να συνδυάσουν τη φαντασία με τη λογική, να κατανοήσουν διάφορες μαθηματικές έννοιες, να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των σχημάτων, να συμφωνήσουν πώς θα ορίσουν το κάθε γεωμετρικό σχήμα και να ανακαλύψουν γενικά τη μαγεία που κρύβει η τέχνη όταν συνδυάζεται με τον κόσμο τής Γεωμετρίας.