Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Δευτέρα 14 και την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Κεραμικής, στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπουσυμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευής ενός ψηφιδωτού.

Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν προβολή διαφανειών για την πορεία τής τέχνης του ψηφιδωτού από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας, εστιάζοντας στην ακμή της που πραγματοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο. Έμαθαν για τις πρώτες ύλες, τα στάδια και τον τρόπο κατασκευής τους. Κατόπιν, δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό, ερχόμενοι έτσι σε επαφή με την τέχνη τής ψηφοθεσίας.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα εργαστήρι κεραμικής και τον τρόπο λειτουργίας του. Ο αγγειοπλάστης κατασκεύασε τα αγγεία του στον τροχό, παρουσία των μαθητών, και εκτέλεσε τις παραγγελίες τους εξηγώντας τους ταυτόχρονα τα κατασκευαστικά στάδια ενός κεραμικού. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι μαθητές κατανόησαν με βιωματικό τρόπο ότι με απλά υλικά μπορούν να φτιάξουν αριστουργήματα.